Б О Л Е Х І В С Ь К А   М І С Ь К А   Р А Д А
28 січень 2020
Пошук
Розширений пошук

Реєстрація

Логін
Пароль
Увійти
Реєстрація
Інформер

Погода в Болехові 


Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання 

  Курсы валют на PROext


Новини
 На головну
21 Червень 2019 | Смертельний ботулізм

         Проблема ботулізму нині доволі актуальна. За даними Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, у поточному році у нашій державі намітилася тенденція до погіршення санітарно-епідеміологічної ситуації щодо захворювання на ботулізм. Особливе занепокоєння викликає збільшення кількості захворювань, які пов’язані із вживання рибної продукції, зокрема промислового виробництва. 

Станом на 1 червня поточного року в Україні вже зареєстровано 40 випадків захворювання на ботулізм з 46 постраждалими. Для трьох осіб хвороба закінчилася смертю. В 21 випадку захворювання на ботулізм пов’язані із вживанням рибної продукції.

    У зв’язку цим нагадаємо, які заходи слід вжити, аби вберегтися від цієї небезпечної недуги.

    Довідка: ботулізм – гостре інфекційне захворювання, що виникає внаслідок вживання продуктів, які містять отруйні речовини (токсини), що виробляються бактеріями ботулізму. Цей токсин є однією з найсильніших біологічних отрут. Збудник хвороби міститься в ґрунті, озерах, морях, мулі, у вмісті кишківника тварин, птахів, молюсків і риб. Тому людина може заразитися ботулізмом при вживанні продуктів тваринного і рослинного походження, що не пройшли достатню термічну обробку. Найчастіше збудник міститься в консервах, а також у продуктах тривалого зберігання: шинці, ковбасах, в'яленій і солоній рибі. При цьому запах, смак і зовнішній вигляд продуктів не змінюється.

     Збудники ботулізму можуть існувати тільки в безкисневому середовищі. У цих умовах мікроби підтримують свою життєдіяльність і виробляють токсин. Консервація є найсприятливішим середовищем для розмноження бактерій. Найбільшою загрозою для здоров'я людини є домашні консерви. Самостійно відрізнити заражені продукти від доброякісних можна тільки за такою  зовнішньою ознакою, як здуття кришки на банці, що пов’язано із накопиченням газоподібних продуктів життєдіяльності паличок ботулізму. Іноді смак, запах і вигляд продукту можуть не змінюватися.

     Сприйнятливість людини до цієї хвороби висока. Інкубаційний період захворювання триває від кількох годин до доби (рідше – до 2-3 днів). Його тривалість залежить від кількості ботулотоксину, що потрапив в організм хворого. Зазвичай захворювання починається раптово. Перші ознаки, що мають насторожити, – порушення зору, виникнення м’язової слабкості, поява сухості у роті, відчуття «туману», двоїння предметів, «сітка» перед очима, далекозорість.

     Оскільки ботулізм важке захворювання, що викликає незворотні наслідки і може призвести до смерті хворого, займатися самолікуванням категорично не рекомендується. До приїзду бригади медичних працівників необхідно провести заходи, які сприятимуть зниженню концентрації токсинів в організмі людини.

     Враховуючи важкий характер перебігу хвороби та можливі наслідки, краще проводити заходи щодо профілактики ботулізму, головними із яких є:

·                              не купувати консервовані продукти домашнього приготування;

·                              не робити самостійно консерви з м’яса, риби і грибів;

·                              не вживати домашні консервовані продукти, виготовлені знайомими;

·                              зберігати домашні консерви при температурі від +2 до +6С;

·                              знищувати «бомбажні» (здуті) банки;  

·                              дотримуватися чистоти при обробці продуктів для консервування і не використовувати  зіпсовані овочі та фрукти;

·                              відмовитися від вживання напівпросмажених стейків, м'яса з кров'ю, копченої та сирої риби;

·                              не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються; 

·                              ковбасу, шинку, солону і копчену рибу, сало – всі продукти, які не піддаються термічній обробці, зберігати тільки в холодильнику.

     У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння не потрібно займатися самолікуванням. Необхідно терміново звернутися по медичну допомогу до найближчого лікувально-профілактичного закладу.

     Увага! Виникненню хвороби легше запобігти, ніж її лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей 


Архів новин

Анонси

Інформація

"Гаряча" телефонна лінія:

 3-42-52

 

Телефон довіри:

3-44-97

 

СЕСІЯ

чергова 45 сесія

міської ради відбудеться

в серпні 2019 року

Початок роботи о 10:00 год.

в кабінеті міського голови

 

Увага!

 

Запрошуємо на контрактну службу

 

Оперативна інформація з

питань цивільного захисту

 

Інформація про захисні споруди

цивільної оборони

 

Містобудівні умови та обмеження

 

 

Болехівське бюро правової допомоги

 

Україна - НАТО

 

Україна це Європа

 

 

 

 

Крим - це Україна

 

ATO

 

Національна академія Державної прикордонної служби України

 

Акції

 

Інфоблоки

Пошук нормативних документів

 

zakon.rada.gov.ua 


 

 

 

 



Розробник: ЗАТ "Софтлайн" © Веб-портал органів державної влади та органів місцевого самоврядування Івано-Франківської області