E-mail:  00731407@mail.gov.ua  ;  gal_rda@i.ua
20 Вересень 2019
Пошук
Розширений пошук

Реєстрація

Логін
Пароль
Увійти
Реєстрація
Урядові сайти

 

 

http://www.rada.gov.ua/


 


Карта Галицького району


Всеукраїнська інформаційна кампанія «Герої наших сердець»


АКЦІЇ

 

 


Соціальна реклама


Твій добробут залежить від тебе


Відстоюй свої права на якісні житлово-комунальні послуги


Будь відповідальним власником - створи ОСББ



Новини
 На головну
17 Липень 2019 | Щоб «тихе полювання» було в радість….. …(детальніше)>>>

На Прикарпатті починається грибний сезон і багато людей відправляються в ліс у пошуках грибних делікатесів. Однак,  не кожному ці походи приносять довгоочікувану радість, адже кількість отруєнь дикорослими грибами щороку не зменшується.

Із двох тисяч  видів грибів в Україні, їстівними вважаються близько п’ятисот.  Отруєння викликають бліда поганка, мухомори, опеньки несправжні та багато інших.  Одна бліда поганка, яка потрапила в їжу, може  зашкодити цілій сім'ї. Недосвідчені грибники найчастіше приймають цей гриб запечерицю або сироїжку. Її отрута діє подібно до зміїної. Отруйні всі частини поганки, навіть спори. Смертельно отруйна речовина, яка міститься в цьому грибі, не руйнується навіть після сушіння або засолювання. Своїми отруйними спорами вона може забруднити їстівні гриби, якщо полежить поряд з ними в одному кошику. І незначна домішка цього гриба у страві здатна викликати тяжке отруєння.

Щоб не поповнити список жертв блідої поганки, слід добре знати її відмінності від інших грибів, адже їстівні  гриби  і поганка мають багато схожих ознак: 

В отруйного і в їстівного гриба абсолютно однакові розміри ніжки, варіюються від 9 до 18 см, і шапочки (діаметр досягає 13 см).

Забарвлення білосніжне, лише у блідої поганки може бути дещо зеленуватим.

Схожість блідої поганки і печериці полягає в пластинчастій структурі грибів.

Схожі гриби і м’якоттю: вона щільна і світла.

У печериць і блідої поганки внизу ніжки є невелике потовщення, що має кільцеподібну форму.

Шампіньйон і його отруйний побратим мають кільце, яке прикриває практично всю нижню частину шапки гриба.

Незважаючи на велику кількість схожих рис, у блідої поганки і звичайних їстівних грибів існують і відмінності:

1. Розміри грибів практично однакові, але у поганки, на відміну від шампіньйона, ніжка буде тоншою і менш м’ясистою.

2. Відтінок шапки: в отруйного гриба колір на шапці і під ним обов’язково однаковий - білий або зеленуватий. А ось у печериці під шапочкою виявиться більш рожевий або коричневий колір.

Описание: 2 третый абзац другий пункт

3. Характерні відмінності можна відшукати не тільки в будові і зовнішньому вигляді, але й за запахом. У отруйного гриба не виявиться практично ніякого аромату. Печериця ж відрізняється насиченим грибним запахом.

4. В отруйної поганки ніжка внизу переходить у утворення у вигляді мішечка, з якого відбувається розвиток гриба. Спочатку воно має вигляд яйця, а поганка ніби «вилуплюється» з нього. У печериці і сироїжки може бути тільки деяке потовщення.

Описание: 3 третый абзац четвертий пункт

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Ще одна важлива деталь: у справжнього їстівного гриба на зрізі м’якоть темніє. А ось бліда поганка анітрохи не змінює свій колір.

Мухомор теж може викликати сильне отруєння. Ці гриби зберігають свої отруйні властивості навіть після вимочування, сушіння і варіння. Дія отрути  мухоморів проявляється не відразу, а лише через 1-2 години після їх вживання в їжу. Помиляються ті, хто думає, що отруїтися можна тільки отруйними грибами. Якщо їстівні - неправильно приготувати, то вони теж можуть стати причиною отруєння.

 Незважаючи на те, що більшість людей дуже люблять гриби, збирати їх вміють лише деякі. Якщо ви вперше зібралися за грибами, запам’ятайте такі правила:

1. Якщо сумніваєтеся в тому, що гриб їстівний, краще взагалі не збирати  його.

2. Не збирайте червиві і перезрілі гриби, вони вже містять отруйні речовини. Цілком реально з’ївши  такі гриби, можна отримати харчове отруєння.

3. Не збирайте гриби поблизу шосейних доріг, промислових підприємств та залізничних шляхів - гриби, як губка, вбирають все забруднення з повітря і ґрунту.

4. Не пробуйте сирі гриби на смак, так дуже просто можна отруїтися.

5. Дотримуйтесь технології приготування  страв із грибів,  якнайшвидше переробіть їх  після збору - гриби дуже швидко псуються і можуть бути причиною отруєння.

6. Не збирайте гриби в оцинковані відра, там вони швидко окислюються. По гриби треба ходити з кошиком з лози.

7. Не збирайте гриби в спеку і відразу після неї - висока температура повітря сприяє збільшенню отруйних властивостей грибів і провокує їх швидке старіння.

8. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.

9. Надавайте перевагу штучно вирощеним грибам: печерицям, гливам.

10. Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів.

11. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Також не варто їсти мариновані гриби, що зберігалися більше півроку.

 Гриби протипоказані при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, печінки та при цукровому діабеті. Не давайте страв з грибів дітям до 12 років, не варто вживати гриби вагітним і матерям, що годують дітей груддю.

Головним принципом як лікарської, так і долікарської медичної допомоги при отруєнні грибами є видалення токсину, що не всмоктався. Якщо з'явилася підозра на отруєння грибами, викличте швидку медичну допомогу.

Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або сольового розчину; надавіть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; коли промивні води стануть чистими прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок). Після надання первинної допомоги дайте випити потерпілому міцного чаю або злегка підсоленої води, щоб відновити водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану. З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби і проведіть їм профілактичні заходи.

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  застерігає від споживання невідомих грибів. Пам’ятайте, єдиний надійний спосіб відрізнити отруйні гриби від їстівних – знати про всі їхні особливості. Якщо ви маєте сумніви з приводу того, чи їстівний гриб, краще його викинути. Здоров’я дорожче, ніж короткочасне задоволення для шлунку.

Якщо ж ви поласували грибами і відчули себе зле – не зволікайте, негайно звертайтеся за медичною допомогою!


Архів новин

 

 

banner

banner

Івано-Франківська обласна державна адміністрація

Галицька районна рада

 

Галицька міська рада

Національний заповідник "Давній Галич"

Галицький національний природний парк

ГАЗЕТА "ГАЛИЦЬКЕ СЛОВО"

Прогноз погоди

Погода в Галичі 

Оголошення

.

Увага! Говорить управління з питань цивільного захисту обласної державної адміністрації. Проводиться перевірка системи оповіщення. Прослухайте наступне повідомлення : довге уривчасте звучання сирен, гудків підприємств, а також передача їх мережею радіомовлення означає попереджувальний сигнал „Увага всім”. Почувши цей сигнал необхідно ввімкнути радіо, радіотрансляційні, телевізійні приймачі для прослуховування термінового повідомлення. Шановні краяни! Якщо Ви опинились у надзвичайній ситуації або Вам про неї стало відомо, дзвоніть за телефоном 101.

.

Інформація щодо організації та проведення призову громадян України на строкову військову службу восени 2019 року

.

Інформація щодо призову громадян України на строкову військову службу у жовтні-грудні 2019 року

.

Оголошення про проведення міжнародного фотоконкурсу "Вікі любить пам’ятки". Інформація за посиланнями : if.wlm.org.ua або wlm.org.ua/lists

.

До відома водіїв та перевізників Галицького району!

.

Оголошення про намір передати в оренду об’єкти, що належать до спільної комунальної власності територіальних громад сіл, міста Галицького району …(детальніше)>>>

.

Всеукраїнська молодіжна громадська організація «Серце до серця» інформує: 

- 15-19 вересня 2019р. відбудеться міжнародний семінар «Європейські цінності та компетентності у роботі закладів освіти, культури, охорони здоров’я, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування: формування, впровадження і моніторинг» з відвідуванням Польщі, Литви та Латвії;

- з 25 вересня по 3 жовтня 2019р. заплановано міжнародну просвітницьку поїздку «Культурно-освітня та соціально-гуманітарна співпраця» до Угорщини, Словенії, Італії та Ватикану;

- з 23 квітня до 01 травня 2020р. заплановано міжнародну культурно-просвітницьку поїздку «Європейська співдружність» до Польщі, Німеччини, Нідерландів, Бельгії, Люксембургу;

- з 2 по 17 травня 2020р. відбудеться культурно-освітня поїздка «Південноєвропейський досвід у реалізації політики сфери культури, освіти, охорони здоров’я, соціальної політики» до Угорщини, Австрії, Німеччини, Швейцарії, Франції, Іспанії, Португалії, Монако, Італії та Словенії 

.

Відзнака імені Сергія Кемського

Конкурси, фестивалі, виставки


Стартує IV Всеукраїнський конкурс "Неймовірні села України 2019"


Конкурс «Кращі практики місцевого самоврядування» 2019 року  …(детальніше)>>>



Усі права застережені. При використання будь-яких матеріалів посилання на сайт обов'язкове.


Розробник: ЗАТ "Софтлайн" © Веб-портал органів державної влади та органів місцевого самоврядування Івано-Франківської області