Коломийська районна державна адміністрація

20 Серпень 2019
Пошук
Розширений пошук

Реєстрація

Логін
Пароль
Увійти
Реєстрація
Посилання
Посилання

Президент України 

Соціальна ініціатива Президента України "Доступне житло"

Органи влади

Центральна виборча комісія

Державний реєстр виборців

 Державна служба

Фестивалі Коломийщини

Фестиваль "Смачний Спас"

Фестиваль "Медовий Спас у Коломиї"

  

 

 

 

 

 

      

      

     

      


Новини
 На головну
17 Липень 2019 | Щоб «тихе полювання» було в радість

На Прикарпатті починається грибний сезон і багато людей відправляються до лісу в пошуках грибних делікатесів. Однак не кожному ці походи приносять довгоочікувану радість, адже кількість отруєнь дикорослими грибами щороку не зменшується.

 

Із двох тисяч видів грибів в Україні їстівними вважаються близько п’ятисот. Отруєння викликають бліда поганка, мухомори, опеньки несправжні та багато інших. Одна бліда поганка, яка потрапила в їжу, може зашкодити цілій сім'ї. Недосвідчені грибники найчастіше приймають цей гриб за печерицю або сироїжку. Її отрута діє подібно до зміїної. Отруйні всі частини поганки, навіть спори. Смертельно отруйна речовина, яка міститься в цьому грибі, не руйнується й після сушіння або засолювання. Своїми отруйними спорами вона може забруднити їстівні гриби, якщо полежить поряд з ними в одному кошику. І незначна домішка цього гриба у страві здатна викликати тяжке отруєння.

 

Щоб не поповнити список жертв блідої поганки, слід добре знати її відмінності від інших грибів, адже їстівні гриби і поганка мають багато схожих ознак:

 

1. В отруйного і в їстівного гриба абсолютно однакові розміри ніжки, варіюються від 9 до 18 см, і шапочки (діаметр досягає 13 см).

 

2. Забарвлення білосніжне, лише у блідої поганки може бути дещо зеленуватим.

 

3. Схожість блідої поганки і печериці полягає в пластинчастій структурі грибів.

 

4. Схожі гриби і м’якоттю: вона щільна і світла.

 

5. У печериць і блідої поганки внизу ніжки є невелике потовщення, що має кільцеподібну форму.

 

6. Шампіньйон і його отруйний побратим мають кільце, яке прикриває практично всю нижню частину шапки гриба.

 

Незважаючи на велику кількість схожих рис, у блідої поганки і звичайних їстівних грибів існують і відмінності:

 

1. Розміри грибів практично однакові, але у поганки, на відміну від шампіньйона, ніжка буде тоншою і менш м’ясистою.

 

2. Відтінок шапки: в отруйного гриба колір на шапці і під ним обов’язково однаковий - білий або зеленуватий. А ось у печериці під шапочкою виявиться більш рожевий або коричневий колір.

 

3. Характерні відмінності можна відшукати не тільки в будові і зовнішньому вигляді, але й за запахом. У отруйного гриба не виявиться практично ніякого аромату. Печериця ж відрізняється насиченим грибним запахом.

 

4. В отруйної поганки ніжка внизу переходить у утворення у вигляді мішечка, з якого відбувається розвиток гриба. Спочатку воно має вигляд яйця, а поганка ніби «вилуплюється» з нього. У печериці і сироїжки може бути тільки деяке потовщення.

 

5. Ще одна важлива деталь: у справжнього їстівного гриба на зрізі м’якоть темніє. А ось бліда поганка анітрохи не змінює свій колір.

 

Мухомор теж може викликати сильне отруєння. Ці гриби зберігають свої отруйні властивості навіть після вимочування, сушіння і варіння. Дія отрути мухоморів проявляється не відразу, а лише через 1-2 години після їх вживання в їжу. Помиляються ті, хто думає, що отруїтися можна тільки отруйними грибами. Якщо їстівні - неправильно приготувати, то вони теж можуть стати причиною отруєння.

 

Незважаючи на те, що більшість людей дуже люблять гриби, збирати їх вміють лише деякі. Якщо ви вперше зібралися за грибами, запам’ятайте такі правила:

 

1. Якщо сумніваєтеся в тому, що гриб їстівний, краще взагалі не збирати його.

 

2. Не збирайте червиві і перезрілі гриби, вони вже містять отруйні речовини. Цілком реально з’ївши такі гриби, можна отримати харчове отруєння.

 

3. Не збирайте гриби поблизу шосейних доріг, промислових підприємств та залізничних шляхів - гриби, як губка, вбирають все забруднення з повітря і ґрунту.

 

4. Не пробуйте сирі гриби на смак, так дуже просто можна отруїтися.

 

5. Дотримуйтесь технології приготування страв із грибів, якнайшвидше переробіть їх після збору - гриби дуже швидко псуються і можуть бути причиною отруєння.

 

6. Не збирайте гриби в оцинковані відра, там вони швидко окислюються. По гриби треба ходити з кошиком з лози.

 

7. Не збирайте гриби в спеку і відразу після неї - висока температура повітря сприяє збільшенню отруйних властивостей грибів і провокує їх швидке старіння.

 

8. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.

 

9. Надавайте перевагу штучно вирощеним грибам: печерицям, гливам.

 

10. Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів.

 

11. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Також не варто їсти мариновані гриби, що зберігалися більше півроку.

 

Гриби протипоказані при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, печінки та при цукровому діабеті. Не давайте страв з грибів дітям до 12 років, не варто вживати гриби вагітним і матерям, що годують дітей груддю.

 

Головним принципом як лікарської, так і долікарської медичної допомоги при отруєнні грибами є видалення токсину, що не всмоктався. Якщо з'явилася підозра на отруєння грибами, викличте швидку медичну допомогу.

 

Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або сольового розчину; надавіть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; коли промивні води стануть чистими прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок). Після надання первинної допомоги дайте випити потерпілому міцного чаю або злегка підсоленої води, щоб відновити водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану. З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби і проведіть їм профілактичні заходи.

 

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області застерігає від споживання невідомих грибів. Пам’ятайте, єдиний надійний спосіб відрізнити отруйні гриби від їстівних – знати про всі їхні особливості. Якщо ви маєте сумніви з приводу того, чи їстівний гриб, краще його викинути. Здоров’я дорожче, ніж короткочасне задоволення для шлунку.

 

Якщо ж ви поласували грибами і відчули себе зле – не зволікайте, негайно звертайтеся за медичною допомогою! 


Архів новин

Актуальна інформація

увага! конкурс!

Оголошено конкурс на заміщення вакантної  посади категорії «Б» заступника начальника відділу освіти, молоді та спорту районної державної адміністрації. 

Увага , конкурс !

Конкурс на зайняття вакантної посади генерального директора комунального некомерційного підприємства «Коломийська центральна районна лікарня» Коломийської районної ради   (додатки)

 

Конкурс на зайняття вакантної посади директора комунального некомерційного підприємства «Коломийський районний центр первинної медико-санітарної допомоги Коломийської районної ради»   (додатки)

Онлайн-курс "Безпечність харчових продуктів"

Онлайн-курс «Безпечність харчових продуктів: сучасне законодавство, сумлінний виробник, відповідальний споживач» розроблено, створено та впроваджується в рамках ПроектуЄС «Вдосконалення системи контролю безпечності харчових продуктів в Україні» спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства України та Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Курс стане у нагоді усім – представники бізнесу дізнаються, які нові вимоги тепер ставляться перед ними, фахівці державного сектору в харчовій галузі отримають пояснення їхньої рутинної роботи у цікавій манері. А кожен українець зможе довідатись, як отримати безпечний харчовий продукт.

Для реєстрації перейдіть за посиланням: https://courses.prometheus.org.ua/courses/course-v1:MinAgro+HACCP101+2019_T2/about

оголошення!

Мінсоцполітики в рамках Угоди про позику № 8404-UA між Україною та МБРР від 9 липня 2014 року здійснює модернізацію системи соціальної підтримки населення України.

Угодою, зокрема, передбачено проведення у 2019 року перевірки правильності надання державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям на основі виявлених розбіжностей під час обміну відомостями із зовнішніми базами даних. 

Звернення обласної ради

Про звернення обласної ради про небезпеку та шкідливість спалювання сухої трави, стерні, пасовищ, лук, інших ділянок з природною рослинністю або її залишками

Коломийський район запрошує!

 

Promo video of Kolomyia District

in Ivano-Frankivsk Region, Ukraine

Промоційний ролик Коломийського району

Відео у YouTube Українською мовою

english   polska

Офіс реформ
100 років державної служби України

Медична реформа
Захистимо Україну разом

 

 

 

 

 

banner


Карта району

Карта району

 

Законодавство

Законодавство України Верховна Рада

Документи Президента України

Законодавство Урядовий портал

ЗМІ

Погода

GISMETEO: Погода в Коломиї

Погода в Коломиї

Лічильники



Розробник: ЗАТ "Софтлайн" © Веб-портал органів державної влади та органів місцевого самоврядування Івано-Франківської області