Весна тішить нас не лише потеплінням, пробудженням всієї природи, сонячними променями, довшою тривалістю світлового дня, а й появою великого різноманіття ранніх овочів.На полицях магазинів та на ринках уже з'явилася полуниця, кабачки, морква, молода картопля та інші овочі, до яких рука так і тягнеться купити. Ми вже скучили за цими свіжими продуктами, плюс, вітаміни, яких дуже бракує нашому організму. І все було б добре, якби не одне але – нітрати, які є майже у всіх овочах. До того ж, ранні, особливо тепличні, овочі містять набагато більше цих речовин, ніж пізні.
Ось вам кілька порад, як вберегти себе і свою сім’ю від впливу нітратів і пестицидів. Виключити їх зовсім неможливо, а ось знизити їх кількість, яка потрапляє в організм, цілком реально.
1. Вибираючи ранні плоди звертайте увагу на їх розмір, чим більший розмір плоду, тим більша кількість нітратів може у ньому міститись. Справа у тому, що така величина та вага овочів і фруктів досягається завдяки використанню багаторазової «підгодівлі» та й інших агротехнічних прийомів.
2. Додайте в ємкість з водою сік половини лимона і одну чайну ложку морської солі і використовуйте отриманий розчин для миття овочів і фруктів. Така водичка більш ефективно видаляє пестицидний наліт, ніж звичайна.
3. Після солоної ванни зрізайте і видаляйте ті частини, в яких накопичуються нітрати – це «вершки», «корінці» і шкірка. Від нітратів в молодій картоплі можна частково позбутися, якщо очищені коренеплоди замочити в холодній воді. Обов’язково зрізайте позеленілі частини картоплі та моркви – в них міститься отруйна речовина – соланін.
4. Позбутися від значної частини нітратів можна, замочивши овочі в холодній воді на 15-20 хвилин. Цей спосіб особливо ефективний для листової зелені. Коренеплоди та капусту перед замочуванням краще нарізати невеликими шматочками.
5. Найдієвіший спосіб нейтралізувати нітрати – варіння. Так їх рівень знижується на 50-80%. Тільки відвар зливайте відразу ж після приготування і тільки після цього соліть блюдо. Приготування на пару, тушкування, смаження і запікання також зменшують вміст шкідливих сполук в овочах. При смаженні рівень отруйних речовин знижується всього на 10%.
6. Перед тим, як їсти овочі або фрукти, в яких можуть бути нітрати, прийміть аскорбінову кислоту. Вітамін С не дає нітратам накопичуватися в організмі.
7. Лимонна кислота або гранатовий сік мають здатність знешкоджувати нітратні сполуки. Додавайте їх в салати або збризкуйте овочі перед приготуванням.
Завідувач відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень
Рожнятівського РФ ДУ ІФ ОЛЦ МОЗУ Косар Т. І.
Фельдшер санітарний Рожнятівського
РФ ДУ ІФ ОЛЦ МОЗУ Гуцул О. В