Не тільки смачно, але і небезпечно
Розпочався грибний сезон в Україні. У лісах ростевеличезна кількість найрізномантнішихгрибів.
Гриби - це одне з найцікавіших і найтаємніших явищ природи, цінний харчовий продукт. Однак, серед грибів є багато отруйних, які можуть викликати сильні отруєння, а іноді і смерть. Це такі гриби, як бліда поганка, мухомори, опеньки несправжні та багато інших. Для отруєння досить з'їсти половину поганки, а смертність від неї досягає більше як 50 % випадків.
Бувають неспецифічні отруєння їстівними грибами, які акумулювали трупну отруту, хімічні речовини, отрутохімікати, радіонукліди, що потрапили у зони їх росту, які неправильно приготовлені, або ж довго зберігались у невідповідній для них тарі.
Симптоми та перша допомога при отруєнні грибами. Отруєння грибами завжди проявляється дуже швидко, протягом перших двох годин після прийняття їх в їжу. У хворих, що отруїлися грибами, з"являються такі спільні ознаки недуги: болі в черевній порожнині, розладишлунково-кишкового тракту, нудота, блювота, людина відчуває загальну слабкість. Буває, що іноді у хворого з'являються зорові і слухові галюцинації, конвульсії, марення. Після збудження наступає втрата свідомості, при цьому можливе посмикування деяких м'язів, найчастіше обличчя і пальців рук. Навіть при легкому отруєнні грибами треба негайно звернутися за медичною допомогою чи відправити хворого до лікарні. Часто від того, як швидко буде надано медичну допомогу, залежить життя людини. Деяку допомогу хворому можна надати до появилікаря. Насамперед треба прикласти до живота і ніг грілки. Щоб не допустити активного всмоктування отрути в організм, треба якнайшвидше промити шлунок: дати випити хворому 3-4 склянки солоної води, а такожвикликати блювоту. Процедуру повторювати декілька разів.
Після цього рекомендовано дати хворому міцного чаю, кави або молока, звичайно, не можна давати-спиртних напоїв, оцту, бо вони сприяють всмоктуванню отрути. Щоб встановити причини отруєння, варто зберегти рештки грибів.
Профілактика отруєння грибами
1. Збирайте тільки ті гриби, які добре знаєте.
2. Ніколи не вживайте в їжу невідомі гриби.
3. Не збирайте грибів близько від залізничних і автомобільних шляхів, атомних і теплових електростанцій, великих промислових зон.
4. Не купуйте на базарах суміші грибів з різних їх видів у якості грибної ікри, салатів, пирогів з грибами та інших виробів з подрібнених грибів.
5. Не користуйтеся сумнівними методами перевірки грибів на отруйність.
Завідувач відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень
Рожнятівського РВ ДУ ІФ ОЛЦ МОЗУ Косар Т. І.
Фельдшер санітарний Рожнятівського
РВ ДУ ІФ ОЛЦ МОЗУ Гуцул О. В.