http://ww2.if.gov.ua/data/upload/content/rojnyatynska/ua/title/title_rozh.gif      http://ww2.if.gov.ua/data/upload/content/rojnyatynska/ua/title/logo1.png 

e-mail:24680382@mail.gov.ua 

23 Вересень 2019
Пошук
Розширений пошук

Реєстрація

Логін
Пароль
Увійти
Реєстрація
Офіційні сайти
_________________________

http://ww2.gov.if.ua/data/upload/content/rojnyatynska/ua/ban_left/image001.jpg  

http://ww2.gov.if.ua/data/upload/public_embed/dolynska/ua/2370/9

 

Рожнятівський районний суд

 

banner.gif

http://ww2.gov.if.ua/data/upload/content/rojnyatynska/ua/ban_left/logotype.png 

http://ww2.gov.if.ua/data/upload/content/rojnyatynska/ua/ban_left/drv_baner1.jpg

http://ww2.gov.if.ua/data/upload/content/rojnyatynska/ua/ban_left/centr-zajnjatist.gif

http://ww2.gov.if.ua/data/upload/content/rojnyatynska/ua/ban_left/odpa.gif

http://ww2.gov.if.ua/data/upload/content/rojnyatynska/ua/ban_left/prez.jpg 

http://ww2.gov.if.ua/data/upload/content/rojnyatynska/ua/ban_left/uryad.jpg

http://ww2.gov.if.ua/data/upload/content/rojnyatynska/ua/ban_left/vr.jpg

http://ww2.gov.if.ua/data/upload/content/rojnyatynska/ua/ban_left/konst.jpg

http://ww2.gov.if.ua/data/upload/content/rojnyatynska/ua/ban_left/rnbou2.jpg

http://ww2.gov.if.ua/data/upload/content/rojnyatynska/ua/ban_left/niss.png

http://ww2.gov.if.ua/data/upload/content/rojnyatynska/ua/ban_left/sud.jpg

http://ww2.gov.if.ua/data/upload/content/rojnyatynska/ua/ban_left/ukr-nato.jpg

 

http://ww2.gov.if.ua/data/upload/content/rojnyatynska/ua/ban_left/ukrinf.gif


Ботулізм – як його запобігти.
 На головну / Рожнятівський РВ ДУ ІФ ОЛЦ МОЗУ / 2019 р.

          Ботулізм – як його запобігти.

         Гостра інфекційна хвороба, для якої характерна інтоксикація з ураженням центральної і вегетативної нервової системи, що супроводжується патологічними змінами органа зору, парезом м'язів язика, м'яко­го піднебіння, глотки, гортані і як наслідок —ох­риплістю голосу, афонією.

        Ботулізм зустрічається всюди. В Україні щорічно діагностують кілька десятків випадків ботулізму. В області склалася неблагополучна ситуація з захворюваністю на ботулізм.  В даному році відмічається різкий підйом захворюваності. На даний час зареєстровано 8 випадків захворювання, в результаті яких потерпіло 9 осіб (в 2014р - 2 випадки, в 2013р. - 4 випадки). Випадок ботулізму мав місце і в Рожнятівському районі. Всі випадки пов’язані з вживанням м’ясних консерв домашнього приготування.

       Актуальність захворювання визначається важким клінічним перебігом хвороби з можливими летальними наслідками (залежно від серовару збудника — А, В, Е, смертність становить відповідно 27,9, 8,5, 32,9 %), повільним одужанням і тривалою непрацездатністю хворих, а також значними економічними збитками через необхідність зни­щення великої кількості харчової продукції у разі пі­дозри на забруднення ЇЇ ботулотоксином, Збудник ботулізму — Clostridium botulinum постійно міститься в грунті, звідки потрапляє у воду, на овочі та фрукти, а з ними — в органи травлення людини, тварин, птахів, деяких молюсків та інших гідробіонтів.

      В об'єктах зовнішнього середовища клостридії ботулізму утворюють спори, які є стійкими до дії фізичних та хімічних агентів. Витримують кип'ятіння протягом 2—6 год. У автоклаві за температури 120 °С гинуть протягом 20 хв. Добре пе­реносять низькі температури. При —16 °С зберігають життєздатність протягом року, але при цьому частково руйнуються і звільняють токсин. Спори клостридій ботулізму стійкі до дії дезінфектантів. Оптимальною температурою токсиноутворення є 30—35 °С. Сприятливі умови для розмноження клостридій бо­тулізму і утворення токсину створюються в м'яс­них, рибних, овочевих, грибних та фруктових герметично закритих консервах, а також у копчених рибних та м'ясо-ковбасних виробах. Вміст 6—8 % натрію хло­риду перешкоджає розмноженню клостридій та утво­ренню екзотоксину. Ботулотоксин є найсильнішою біологічною отрутою. Він стійкий до дії сонячного світла, до заморожування, у воді та консервах зберігається до 6—8 міс. Під час нагрівання до 90 °С руйнується протягом 40 хвилин кип'ятіння — протягом 10—15 хв. У кислому середовищі токсин стійкий, у лужному швидко руйнується. До ботулотоксину людина дуже чутлива, смертельна доза дорівнює 0,3 мкг токсину.

      Основним резервуаром збудника є травоїдні тварини. Потрапляючи в довкілля з випорожненнями тварин, вегетативні форми перетворюються в спори, які в ґрунті не втрачають життєздатності роками. Разом з частинками ґрунту спори можуть потрапити на продукти харчування. За сприятливих умов (без доступу повітря, при достатній температурі) спори проростають у вегетативні форми, які продукують ботулотоксин. Захворювання найчастіше пов'язане з вживанням продуктів домашнього консервування (гриби, м'ясо, риба, салати, овочі). Зрідка ботулізм виникає після споживання забрудненої спорами ковбаси чи шинки. Продукти, що містять ботулотоксин, частіше нічим не відрізняються від незабруднених за виглядом, запахом і смаком. Дуже рідко ботулізм має ранове походження, виникає в немовлят. Можливі групові захворювання.

      Ботулотоксин з їжею потрапляє в шлунок і кишки, де не руйнується травними ферментами. Всмоктавшись у кров, він уражає нервову систему, зокрема, рухові нейрони довгастого і спинного мозку. Токсин блокує передачу збудження з нервових закінчень на м'язові волокна. Внаслідок цього виникають паралічі різних м'язів. Розлади ковтання і дихання нерідко призводять до аспіраційної пневмонії, асфіксії і смерті. Хворий на ботулізм не становить небезпеки щодо зараження інших людей.

       Інкубаційний період триває від 2-3 год до 10 діб, у середньому - 12-24 год. Захворювання починається, як правило, гостро. У 40-60 % хворих спочатку відзначається шлунково-кишковий синдром, що проявляється болем у животі, нудотою, блюванням і проносом. Біль постійний або переймоподібний, локалізується в епігастральній ділянці. Нудота і блювання продовжуються не більше доби, блювання не часте, не приносить полегшення. Випорожнення рідкі або напіврідкі, до 5-10 разів за добу. Температура тіла нормальна, іноді субфебрильна. Відзначаються нездужання, біль голови, що наростає, м'язова слабкість. Через декілька годин, рідше 1-2 доби або із самого початку розвиваються типові прояви ботулізму. Характерні скарги на виражену сухість у роті, нечітке бачення близьких предметів, "туман" або "сітку" перед очима, двоїння предметів. Рано з'являються порушення ковтання (поперхування під час їди, виливання рідкої їжі через ніс) і мови (сиплість, носовий відтінок голосу, нечіткість вимови, іноді афонія). Виникають метеоризм, закреп. Часто з'являється парез мімічних м'язів, внаслідок чого обличчя стає маскоподібним. Відзначаються сухість слизової оболонки порожнини рота, біло-жовтий або коричневий наліт на язиці, явища фарингіту. Типовим є розвиток офтальмоплегічного синдрому, що проявляється частковим або повним опущенням верхніх повік (птоз), розширенням зіниць (мідріаз), ністагмом, зниженням або відсутністю реакції на світло, косоокістю (страбізм), обмеженням рухів очних яблук аж до повної нерухомості (парез погляду), може бути різною величина зіниць (анізокорія). Пульс частий, артеріальний тиск знижений, тони серця ослаблені. Відзначаються дихальні розлади: відчуття стиснення грудної клітки, нестачі повітря, зникнення кашльового рефлексу, дихання стає поверхневим, може зупинитись. Живіт здутий, гази відходять погано. У периферичній крові виявляють нейтрофільний лейкоцитоз і появу юних форм. У ряді випадків хвороба одразу може починатись з дихальних розладів. Це найтяжчий варіант перебігу, оскільки раптово може настати зупинка дихання чи параліч серця і хворий помирає. Гостра дихальна недостатність при ботулізмі може розвиватись поступово чи гостро, протягом декількох хвилин.

Застереження! При появі у хворого скарг на затруднене дихання, відчуття стиснення в грудях, нестачі повітря необхідно негайно викликати лікаря. Основним методом лікування є раннє введення специфічних протиботулінічних сироваток. Видужання настає повільно, протягом місяця і довше, астенія зберігається коло півроку.

        Ускладнення виникають здебільшого при тяжкому і середньотяжкому перебігу хвороби. Найчастіше це гостра пневмонія, бронхіт, токсичний міокардит, неврит, сироваткова хвороба.

.    Особам, які разом з хворим вживали підозрілий продукт, промивають шлунок 2 % розчином натрію гідрокарбонату і з профілактичною метою вводять протиботулінічні сироватки типів А, В, Е по 1 000-2 000 МО внутрішньом'язово за методом Безредка. Медичне спостереження триває 10-12 днів. Усі підозрілі продукти вилучають і бактеріологічно досліджують.

 

 

Профілактичні заходи.        При ботулізмі спостерігається деяка сезонність. У весняно-літній період захворюваність на ботулізм зумовлена у більшості випадків вживанням забруднених рибних і м'ясо-ковбасних виробів. Для запобігання захворюванню на ботулізм важливе значення має дотримання технології на підприємствах харчової промисловості під час виготовлення консервів з м’яса, риби, овочів, фруктів, ягід, грибів, а також копчення та соління риби і виготовлення м'ясо – ковбасних виробів. Найбільшу небезпеку становлять консервовані продукти домашнього виробу, бо в домашніх умовах важко дотримуватися належного режиму термічного оброблення. Тому господиням потрібно, перш за все, для консервування брати лише доброякісні овочі, ягоди та фрукти, які ретельно мити у протічнійй воді, очищати від залишків грунту.

        У низько кислотні консерви (огірки, кабачки, баклажани, зелений горошок) слід додавати оцтову чи лимону кислоту. Гриби взагалі не слід зберігати у герметично закритому посуді.

       Треба пам’ятати, що в домашніх умовах термічне оброблення консервів не виключає можливість зберігання спор клостідій ботулізму, які за сприятливих умов можуть проростати і продукувати ботулотоксин. З огляду на це домашні консерви перед вживанням доцільно додатково термічно обробляти на протязі 15 – 20 хвилин. Засолювання риби треба робити в концентрованих (10%) розчинах солі. Колостродії ботулізму, які потрапили в герметично закритий посуд, під час проростання можуть утворювати газ, що спричиняє здуття (бомбаж) банок. Тому консерви підлягають обов’язковому знищенню, не слід купувати продукти домашнього консервування на стихійних ринках Необхідно неухильно дотримуватись санітарно-гігієнічних вимог щодо технології приготування консервованих продуктів. Їх стерилізують в автоклавах при температурі 120 °С. Ознакою забруднення консервів анаеробними мікробами і токсиноутворення може бути їх здуття і неприємний запах. Банки з бомбажем бракують. Однак не завжди консерви здуваються і продукти міняють смакові властивості. Продукти харчування, які не підлягають термічній обробці (ковбаса, шинка, сало, солена й копчена риба), зберігають у холодильних камерах.

 

Провідний фахівець

Рожнятівського районного відділу

Головного управління Держпродспоживслужби

в Івано-Франківській області                                            Надія Кравець




ВІДЕОРОЛИКИ

ЩОДО ПРОВЕДЕННЯ ЧЕТВЕРТОЇ ХВИЛІ МОБІЛІЗАЦІЇ

ДО ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ

Оголошення!
Протокол загальних зборів громадян с.Сваричів щодо обговорення детального плану території для обслуговування сонячної електростанції (будівництво сонячної електростанції -14.04) в урочищі "Гора"
Оголошення!

Довідка про проведення громадського обговорення «Детального плану території для будівництва, експлуатації та обслуговування сонячної електростанції за межами с.Цінева на території Цінівської с/р Рожнятівського району Івано-Франківської обл.

Протокол

Оголошення!
Результати проведення конкурсу!
Оголошення!
Оголошення про проведення конкурсу "Кращі практики місцевого самоврядування" у 2019 р.
Оголошення!

Проект документа державного планування та звіту про стратегічну екологічну оцінку .

 Повідомлення про оприлюднення проекту документа державного планування та звіту про стратегічну екологічну оцінку

Оголошення!

В квітні в Україні стартував безкоштовний навчальний курс для бізнесу з питань впровадження системи НАССР

Результати конкурсу!
Результати конкурсу!
ВІДЕОРОЛИК!
ВІДЕО конкурсу на заміщення вакантної посади директора комунального некомерційного підприємства "Центр первинної медичної допомоги Рожнятівської районної ради.
ОГОЛОШЕННЯ!

Результати конкурсу на зайняття вакантної посади директора комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медичної допомоги» Рожнятівської  районної ради.

Набір на військову службу за контрактом!
Оголошення про набір громадян на військову службу за контрактом

Оголошення

Інтерактивна карта захисних споруд цивільного захисту та найпростіших укриттів Рожнятівського району.
Інтерактивна карта захисних споруд цивільного захисту та найпростіших укриттів Рожнятівського району.

Про вибори голови районної ради

Про вибори заступника голови районної ради



Розробник: ЗАТ "Софтлайн" © Веб-портал органів державної влади та органів місцевого самоврядування Івано-Франківської області