Вміст нітратів у ранніх овочах в 2-3 рази більший, ніж в овочах, які вирощуютьу звичний для них період.
У світі з кожним роком все менше і менше овочів і фруктів, про які можна сказати – екологічно чисті на 100 відсотків. Якщо тільки ці продукти надходять на наші столи безпосередньо з наших городів (і то – гарантії на якість грунту ніхто не дасть). Як же захиститися від нітратів, і наскільки вони можуть бути небезпечні?
Постійно звучить сьогодні термін «нітрати» передбачає наявність солей азотної кислоти безпосередньо в овочах і фруктах. Як відомо, рослини беруть з грунту більше сполук азоту, ніж потрібно для їх розвитку. Як наслідок, синтез нітратів в рослинні білки відбувається лише частково, решту ж нітрати потрапляють в наші організми з овочами прямо в чистому вигляді.
Крім того, нітрати зменшують вміст вітамінів у їжі і порушують обмін речовин. Якщо ж вони досить довго “атакують” організм (навіть у невеликих дозах), то збільшується щитоподібна залоза, розвивається хронічна нітратна інтоксикація. Більше того, нітрити можуть утворювати високотоксичні сполуки — нітрозаміни, що належать до канцерогенів прямої дії та вражають шлунково-кишковий тракт.
Характерні симптоми нітратного отруєння, зазвичай, проявляються через 4-6 годин після вживання забрудненої ними продукції чи води: нудота, задуха, посиніння шкіри і слизових оболонок, діарея. Цечасто супроводжується загальною слабкістю, головокружінням, запамороченням, болями у потиличній частині, тахікардією. При тривалому вживанні забруднених нітратами води та овочів, розвивається хронічна нітратна інтоксикація, яка провокує цілий ряд захворювань.
Щоб уникнути потрапляння пестицидів в організм, треба дуже ретельно вибирати фрукти і овочі, віддаючи перевагу чистим продуктам. Звичайно, якщо ви збираєте врожай на своєму городі, то це гарантує відсутність шкідливих речовин в овочах, але багатьом з нас доводиться йти в магазин. Від пестицидів можна вберегтися, якщо дотримуватись правил безпеки.
Як розпізнати неякісні овочі?
w Чим овоч крупніший, тим в ньому вищий рівень нітратів.
w Якщо в розрізі, наприклад, у помідорів є білі прожилки - перед вами нітратний продукт.
w Овочі, у яких із-під шкірки проступають жовті плями сигналізує про підвищену нітратність.
w Огірки з темно-зеленим забарвленням і дуже щільною шкіркою швидше за все вміщають у собі шкідливі речовини.
w Картопля, на шкірці якої виступає зелень, не придатна для вживання в їжу - вона містить велику кількість пестицидів
w Лопнуті, розсічені і підгнилі (нехай навіть злегка) плоди вважаються найнебезпечнішими, тому що в них нітрати вже стали нітритами.
w Моркву з білою товстою серцевиною, не замислюючись, викидайте - у ній перевищена доза нітратів.
Якість наших продуктів харчування залишає бажати кращого, але користуючись простими правилами можна зберегти своє здоров’я надовго!
Завідувач відділення організації санітарно-гігієнічних досліджень
Рожнятівської РФ ДУ ІФ ОЛЦ МОЗУ Косар Т. І.
Фельдшер санітарний Рожнятівської
РФ ДУ ІФ ОЛЦ МОЗУ Гуцул О. В.