http://ww2.if.gov.ua/data/upload/content/rojnyatynska/ua/title/title_rozh.gif      http://ww2.if.gov.ua/data/upload/content/rojnyatynska/ua/title/logo1.png 

e-mail:24680382@mail.gov.ua 

4 Квітень 2020
Пошук
Розширений пошук

Реєстрація

Логін
Пароль
Увійти
Реєстрація
Офіційні сайти
_________________________

http://ww2.gov.if.ua/data/upload/content/rojnyatynska/ua/ban_left/image001.jpg  

http://ww2.gov.if.ua/data/upload/public_embed/dolynska/ua/2370/9

 

Рожнятівський районний суд

 

banner.gif

http://ww2.gov.if.ua/data/upload/content/rojnyatynska/ua/ban_left/logotype.png 

http://ww2.gov.if.ua/data/upload/content/rojnyatynska/ua/ban_left/drv_baner1.jpg

http://ww2.gov.if.ua/data/upload/content/rojnyatynska/ua/ban_left/centr-zajnjatist.gif

http://ww2.gov.if.ua/data/upload/content/rojnyatynska/ua/ban_left/odpa.gif

http://ww2.gov.if.ua/data/upload/content/rojnyatynska/ua/ban_left/prez.jpg 

http://ww2.gov.if.ua/data/upload/content/rojnyatynska/ua/ban_left/uryad.jpg

http://ww2.gov.if.ua/data/upload/content/rojnyatynska/ua/ban_left/vr.jpg

http://ww2.gov.if.ua/data/upload/content/rojnyatynska/ua/ban_left/konst.jpg

http://ww2.gov.if.ua/data/upload/content/rojnyatynska/ua/ban_left/rnbou2.jpg

http://ww2.gov.if.ua/data/upload/content/rojnyatynska/ua/ban_left/niss.png

http://ww2.gov.if.ua/data/upload/content/rojnyatynska/ua/ban_left/sud.jpg

http://ww2.gov.if.ua/data/upload/content/rojnyatynska/ua/ban_left/ukr-nato.jpg

 

http://ww2.gov.if.ua/data/upload/content/rojnyatynska/ua/ban_left/ukrinf.gif


І знову ботулізм!
 На головну / Рожнятівський РВ ДУ ІФ ОЛЦ МОЗУ / 2019 р.

images (3) І знову ботулізм!

В Рожнятівському районі  зареєстрований випадок захворювання на ботулізм. Захворювання  зареєстроване  в смт. Перегінське  та пов’язане  з вживанням в їжу м"ясного паштету, виготовленого в домашніх умовах.  Постраждала 1особа. У зв’язку з цим, Рожнятівська районна філія ДУ "Івано-Франківський ОЛЦ МОЗ України"  попереджаєпро ризики виникнення захворювання на ботулізм.

Ботулізм – це смертельно небезпечне харчове отруєння, що виникає при вживанні продуктів, які містять ботулотоксин. Найчастіше це захворювання пов’язане із вживанням соленої, копченої чи в’яленої риби, консервів домашнього приготування (особливо  м’ясних), консервованих грибів, ковбас, шинки. Продукти, що містять смертоносний токсин, зберігають якісний зовнішній вигляд. Не змінюється смак та запах харчового продукту.

Збудник ботулізму розвивається в безкисневому середовищі, в герметично закритих консервах. Під час зберігання, особливо при кімнатній температурі, виділяє токсин. Дуже небезпечно, якщо середовище в консерві лужне, а не кисле.

Потрапляючидо травного тракту ботулотоксин не руйнується ферментами, а всмоктується у кров і розноситься по організму, "осідаючи"  у різних відділах нервової системи.

Слід відмітити, що збудник ботулізму часто розмножується в продуктах гніздами, тому при вживанні одного продукту кількома особами захворювання може виникати не у всіх.

Ознаки захворювання: порушення зору, "сітка"перед очима, двоїння, слабкість, головний біль, запаморочення. Пізніше утруднюється ковтання, мова, дихання. Свідомість у хворих зберігається, температура тіла залишається нормальною.

Зметою попередження виникнення захворювання на ботулізм фахівці Рожнятівської районної філії ДУ "Івано-Франківський ОЛЦ МОЗ України" наполегливо рекомендують:

       -овочі та фрукти перед консервуванням потрібно ретельно обмивати для видалення частинок грунту. При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти,  необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище;

         -важливодобре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів;

         -приконсервуванні в домашніх умовах, особливо м'ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин для переходу спор у вегетативну форму), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С - не менше 40-60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою;

        -  найменшездуття кришки - причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту банки;

      -не купувати на "стихійних" ринках консервів домашнього приготування, рибопродукти  чи м’ясопродукти  домашнього соління чи копчення;

-дотримуватися санітарних і технологічних правил соління або в’ялення риби в домашніх умовах;   

-в домашніх умовах забороняється герметична консервація грибів, зеленого горошку і інших продуктів у лужному середовищі.

Ботулізм – це захворювання, яке потрібно лікувати тільки в стаціонарі. У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль в животі, блювання, пронос тощо) необхідно терміново звернутися  за медичною допомогою до медичного закладу. Чим  швидше потерпілий звернеться за медичною допомогою і розпочне специфічне лікування, тим  кращий буде результат.

 

Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких!

 




ВІДЕОРОЛИКИ

ЩОДО ПРОВЕДЕННЯ ЧЕТВЕРТОЇ ХВИЛІ МОБІЛІЗАЦІЇ

ДО ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ

Важливо!

 

Районний штаб з ліквідації наслідків НС
Для інформування!
Рекомендації для підприємств та роботодавців для запобігання поширенню COVID-19
5656rek pidp5454
ПОТРІБНА ДОПОМОГА !
ГАРЯЧА ТЕЛЕФОННА ЛІНІЯ для консультування осіб, які прибули з країн де реєструються випадки коронавірусної інфекції

 

Рекомендації для громадян щодо коронавірусу 2019-nCoV

 http://ww2.if.gov.ua/data/upload/public_embed/dolynska/ua/3021/2

До уваги громадян!Контакти сімейних лікарів!

 

Увага конкурс!

Конкурси на право здійснення перевезення пасажирів.

Оголошення!
Роз'яснення щодо зміни подачі документації із землеустрою.

Оголошення

Інтерактивна карта захисних споруд цивільного захисту та найпростіших укриттів Рожнятівського району.
Інтерактивна карта захисних споруд цивільного захисту та найпростіших укриттів Рожнятівського району.

Про вибори голови районної ради

Про вибори заступника голови районної ради



Розробник: ЗАТ "Софтлайн" © Веб-портал органів державної влади та органів місцевого самоврядування Івано-Франківської області