Гострі кишкові інфекції (ГКІ) одна з найактуальніших проблем медицини, особливо влітку. У структурі інфекційних захворювань вони поступаються лише гострим респіраторним вірусним інфекціям. Щороку в районі реєструються в середньому близько 50 випадків гострих кишкових інфекцій зі встановленою причиною захворювання. Серед дітей рівень захворюваності ГКІ приблизно утричі вищий, ніж у дорослих, при цьому половина зареєстрованих випадків захворювань припадає на дітей раннього віку (до 3 років).
За 5 місяців 2019 року в районі зареєстровано 57 випадків кишкових інфекцій, з них 25 випадків зі встановленим збудником. Захворювання найчастіше хворі пов’язують з вживанням ранніх овочів, фруктів та сирої води.
Джерелом інфекції при ГКІ є хворі люди, бактеріо- та вірусоносії, а також тварини. Зараження інфекцією відбувається трьома шляхами: харчовим – під час споживання інфікованих продуктів; водним – у разі вживання некип’яченої води, купання у відкритих водоймах та заковтування води; контактно-побутовим – через брудні руки або інфіковані предмети.
Основними клінічними проявами ГКІ є лихоманка, кволість, сонливість, головний біль, блювання, пронос, біль у животі та ознаки зневоднення (спрага, сухість шкіри).
При перших ознаках захворювання необхідно звернутися до лікаря.
Рекомендації для профілактики гострих кишкових інфекцій:
1. Необхідно мити руки перед їдою.
2. Всі свіжі овочі та фрукти перед вживанням промивати під протічною водою.
3. Вживати воду з безпечних джерел або кип’ячену протягом 5-10 хвилин.
4. Продукти з сирого молока, придбані на ринку, потребують обробки – кип’ятіння або варки.
5. Не вживати готові салати з використанням сметани, майонезу, якщо вони стояли при кімнатній температурі більше 5-6 годин.
6. З обережністю використовувати м’ясо та м’ясні фарші для приготування в теплу пору року (дуже малий термін придатності).
Завідувача відділення організації Інна Федчук
епідеміологічних досліджень