Коли приходить зима, випадає перший сніг та наступають морози, ми неодмінно починаємо готуватися до Новорічних та Різдвяних свят: заздалегідь готуємо подарунки, продумуємо як і з ким будемо святкувати.
Веселе застілля часто супроводжуються вживанням міцних напоїв. Але іноді в святковій ейфорії складно контролювати кількість випитого і утриматися, щоб не спробувати різні алкогольні напої.
Не дивно, що на ранок після вечірки багато хто відчуває себе погано: голова болить і паморочиться, мучить спрага, тремтять руки … Все це ознаки похмілля.
Щоб ранок після свята був добрим і бадьорим, не обов’язково відмовлятися від спиртного за столом. Просто потрібно правильно поєднати Новий рік і алкоголь!
Найбільш нешкідливі напої можуть призвести до важкого похмілля, якщо не знати міри. У той же час, міцний алкоголь під час застілля не зашкодить здоров’ю, якщо випити його в розумних кількостях і під хорошу закуску.
Пам’ятайте, що надмірне вживання алкоголю може бути дуже небезпечним для здоров’я, тож не зловживайте.
Не змішуйте різні алкогольні напої, дотримуйтеся золотого правила – пити не більше так званої «однієї дози» алкоголю на годину.
«Одна доза» – це 180 мл вина, або 360 мл пива, чи 30 мл міцного напою. Однією з причин похмільного синдрому вважають зневоднювання організму. Тому фахівці радять на кожну склянку алкоголю випивати одну склянку води.
Більшість лікарів сходяться на думці, що нешкідливого алкоголю не існує.
У великих кількостях він обов’язково зашкодить здоров’ю.
Але оскільки склад різних алкогольних напоїв відрізняється, то кожен з них діє на організм по-своєму. Багато людей за святковим столом п’ють тільки горілку.
Щоб цей напій був відносно нешкідливим, швидкість надходження не повинна бути вище приблизно 50 мл на годину.
Чим довшими є перерви між тостами, тим легше організму справитися з алкоголем (при наявності гарної закуски).
Найбільш нешкідливим алкоголем вважається спиртне, вироблене з винограду. До нього відносяться вино і види бренді, вироблені з цієї сировини (коньяк, чача, граппа.)
Пам’ятайте, що:
Не варто починати пити на порожній шлунок. Бажано з’їсти що-небудь жирне (наприклад, шматок м’яса), перед тим, як починати відзначати зі спиртним.
Не можна змішувати різні алкогольні напої. Якщо ви хочете почати вечір з одного напою, а продовжити іншим.
Не варто запивати алкоголь, особливо газованою водою. Потрібно закушувати. Гаряча і поживна закуска уповільнює всмоктування алкоголю в стінки шлунка.
Навіть найменші дози будь-якого алкоголю можуть погіршити стан людей, які страждають захворюваннями серцево-судинної системи, порушеннями в роботі шлунково-кишкового тракту, щитовидної залози, центральної нервової системи.
На думку вчених, хімічні елементи, які містяться в червоному вині (поліфеноли), нейтралізують речовину, що призводить до звуження кровоносних судин.
Крім того, алкоголь збільшує вміст так званого корисного холестерину і зменшує об’єм речовини, котра спричиняє утворення тромбів.
Однак спиртні напої приносять користь лише тоді, коли їх споживати в малих дозах упродовж тижня, а не велику кількість за один вечір.
У випадку з алкоголем справджується прислів’я: «Усе добре в міру».
У разі будь-якого погіршення самопочуття не займайтеся самолікуванням, а негайно звертайтесь до лікаря!
І нехай новорічні свята пройдуть без шкоди для Вашого здоров’я