22 Вересень 2019
Пошук
Розширений пошук

Реєстрація

Логін
Пароль
Увійти
Реєстрація
Інститути влади

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


.
Новини
 На головну / Територіальні органи міністерств та інших центральних органів влади / Тлумацьке районне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області

В Херсонській та Полтавській областях зафіксовано випадки африканської чуми свиней

 

Відповідно до інформації Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області у свиногосподарстві ФОП «Качура О.П.», с. Корсунка Новокаховської міської ради Херсонської області було зареєстровано випадок захворювання на африканську чуму свиней.

При дослідженні відібраних проб біоматеріалу Дніпропетровською регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби 09.07.2019 року встановлено діагноз – африканська чума свиней (АЧС), звіт про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу № 001658 п.м./19 від 09.07.2019.

Крім того, відповідно до інформації Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області було зареєстровано випадок захворювання на африканську чуму свиней (АЧС) у свиногосподарстві СВК «Батьківщина», с. Котельва Котелевського район Полтавська області, проведено дослідження патологічного матеріалу Полтавською регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби, звіт про результати дослідження № 002614 п.м./19 від 12.07.2019 року.

З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалаху АЧС проведено засідання державних надзвичайних протиепізоотичних комісій при районних державних адміністраціях, рішенням яких затверджено план з ліквідації АЧС, визначено межі епізоотичних осередків, зон захисту та нагляду.

В осередках захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення розповсюдження збудника АЧС.

Суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність із розведення, утримання та обігу свиней рекомендуємо не здійснювати господарські зв’язки із зазначеними територіями.

Довідково: карантин продовжує діяти у 16 неблагополучних по АЧС пунктах – в 8 областях України: (Херсонській (4), Донецькій (3), Вінницькій (2), Київській (2), Запорізькій (2), Харківській (1), Миколаївській (1) та Полтавській (1))

 

Щоб «тихе полювання» було в радість…..

На Прикарпатті починається грибний сезон і багато людей відправляються в ліс у пошуках грибних делікатесів.Однак,  не кожному ці походи приносять довгоочікувану радість, адже кількість отруєнь дикорослими грибами щороку не зменшується.

Із двох тисяч  видів грибів в Україні, їстівними вважаються близько п’ятисот.  Отруєння викликають бліда поганка, мухомори, опеньки несправжні та багато інших.  Одна бліда поганка, яка потрапила в їжу, може  зашкодити цілій сім'ї. Недосвідчені грибники найчастіше приймають цей гриб запечерицю або сироїжку. Її отрута діє подібно до зміїної. Отруйні всі частини поганки, навіть спори. Смертельно отруйна речовина, яка міститься в цьому грибі, не руйнується навіть після сушіння або засолювання. Своїми отруйними спорами вона може забруднити їстівні гриби, якщо полежить поряд з ними в одному кошику. І незначна домішка цього гриба у страві здатна викликати тяжке отруєння.

Щоб не поповнити список жертв блідої поганки, слід добре знати її відмінності від інших грибів, адже їстівні  гриби  і поганка мають багато схожих ознак: 

1. В отруйного і в їстівного гриба абсолютно однакові розміри ніжки, варіюються від 9 до 18 см, і шапочки (діаметр досягає 13 см).

2. Забарвлення білосніжне, лише у блідої поганки може бути дещо зеленуватим.

3. Схожість блідої поганки і печериці полягає в пластинчастій структурі грибів.

4. Схожі гриби і м’якоттю: вона щільна і світла.

5. У печериць і блідої поганки внизу ніжки є невелике потовщення, що має кільцеподібну форму.

6. Шампіньйон і його отруйний побратим мають кільце, яке прикриває практично всю нижню частину шапки гриба.

Незважаючи на велику кількість схожих рис, у блідої поганки і звичайних їстівних грибів існують і відмінності:

1. Розміри грибів практично однакові, але у поганки, на відміну від шампіньйона, ніжка буде тоншою і менш м’ясистою.

2. Відтінок шапки: в отруйного гриба колір на шапці і під ним обов’язково однаковий - білий або зеленуватий. А ось у печериці під шапочкою виявиться більш рожевий або коричневий колір.

Описание: 2 третый абзац другий пункт

3. Характерні відмінності можна відшукати не тільки в будові і зовнішньому вигляді, але й за запахом. У отруйного гриба не виявиться практично ніякого аромату. Печериця ж відрізняється насиченим грибним запахом.

4. В отруйної поганки ніжка внизу переходить у утворення у вигляді мішечка, з якого відбувається розвиток гриба. Спочатку воно має вигляд яйця, а поганка ніби «вилуплюється» з нього. У печериці і сироїжки може бути тільки деяке потовщення.

Описание: 3 третый абзац четвертий пункт 

5. Ще одна важлива деталь: у справжнього їстівного гриба на зрізі м’якоть темніє. А ось бліда поганка анітрохи не змінює свій колір.

Мухомор теж може викликати сильне отруєння. Ці гриби зберігають свої отруйні властивості навіть після вимочування, сушіння і варіння. Дія отрути  мухоморів проявляється не відразу, а лише через 1-2 години після їх вживання в їжу. Помиляються ті, хто думає, що отруїтися можна тільки отруйними грибами. Якщо їстівні - неправильно приготувати, то вони теж можуть стати причиною отруєння.

 Незважаючи на те, що більшість людей дуже люблять гриби, збирати їх вміють лише деякі. Якщо ви вперше зібралися за грибами, запам’ятайте такі правила:

1.  Якщо сумніваєтеся в тому, що гриб їстівний, краще взагалі не збирати  його.

2.  Не збирайте червиві і перезрілі гриби, вони вже містять отруйні речовини. Цілком реально з’ївши  такі гриби, можна отримати харчове отруєння.

3.  Не збирайте гриби поблизу шосейних доріг, промислових підприємств та залізничних шляхів - гриби, як губка, вбирають все забруднення з повітря і ґрунту.

4. Не пробуйте сирі гриби на смак, так дуже просто можна отруїтися.

5. Дотримуйтесь технології приготування  страв із грибів,  якнайшвидше переробіть їх  після збору - гриби дуже швидко псуються і можуть бути причиною отруєння.

6. Не збирайте гриби в оцинковані відра, там вони швидко окислюються. По гриби треба ходити з кошиком з лози.

7.  Не збирайте гриби в спеку і відразу після неї - висока температура повітря сприяє збільшенню отруйних властивостей грибів і провокує їх швидке старіння.

8.  Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.

9.  Надавайте перевагу штучно вирощеним грибам: печерицям, гливам.

10.  Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів.

11.  Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання - ботулізм. Також не варто їсти мариновані гриби, що зберігалися більше півроку.

 Гриби протипоказані при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, печінки та при цукровому діабеті. Не давайте страв з грибів дітям до 12 років, не варто вживати гриби вагітним і матерям, що годують дітей груддю.

Головним принципом як лікарської, так і долікарської медичної допомоги при отруєнні грибами є видалення токсину, що не всмоктався. Якщо з'явилася підозра на отруєння грибами, викличте швидку медичну допомогу.

Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип'яченої води або сольового розчину; надавіть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; коли промивні води стануть чистими прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок). Після надання первинної допомоги дайте випити потерпілому міцного чаю або злегка підсоленої води, щоб відновити водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану. З'ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби і проведіть їм профілактичні заходи.

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області  застерігає від споживання невідомих грибів.Пам’ятайте, єдиний надійний спосіб відрізнити отруйні гриби від їстівних – знати про всі їхні особливості. Якщо ви маєте сумніви з приводу того, чи їстівний гриб, краще його викинути. Здоров’я дорожче, ніж короткочасне задоволення для шлунку.

Якщо ж ви поласували грибами і відчули себе зле – не зволікайте, негайно звертайтеся за медичною допомогою!

 

До уваги: нові стандарти безпечності та якості молока

Треба зазначити, що у багатьох країнах світу, зокрема у США та Європі виробники дотримуються  суворіших стандартів на молоко, ніж в нашій державі.

Щоб наша молочна продукція була конкурентоздатною на міжнародних ринках, Україна має запровадити високі стандарти з безпечності та якості молочної продукції, які стали нормою для провідних виробників світу.

Вимоги до показників молочної сировини в деяких країнах світу:

Описание: http://storage.milkua.info/uploads/news/Odnorazove/svitivayakist.jpg

Джерело: презентація Ганни Лавренюк, віце-президента Асоціації виробників молока із комунікацій.

12 липня 2019 року набрав чинності наказ Міністерства аграрної політики та продовольства України «Про затвердження Вимог до безпечності та якості молока і молочних продуктів» №118 від 12.03.2019,  зареєстрований в Міністерстві юстиції України 07 червня 2019 р. за №593/33564.  Нові вимоги стосуватимуться усіх операторів ринку молока та молочних продуктів незалежно від форми власності, крім первинного виробництва молока та молозива, призначених для власного споживання, та приготування, обробки і зберігання в домашніх умовах молочних продуктів для власного споживання.

Мінімально придатне молоко для переробки має відповідати таким критеріям:

-  бактеріальна забрудненість — ≤100 тис./мл;

-  КСК — ≤400 тис./мл;

-  температура замерзання — ≤ -0,520 °С (тобто, без домішок води);

-  не містить інгібіторів.

Затверджені наказом вимоги уже застосовуються до операторів ринку молока та молочних продуктів, що здійснюють експорт або заявили компетентному органу про готовність до здійснення такого експорту.

Нові національні стандарти, гармонізовані з європейськими, потребують поступового впровадження, тому наказом передбачений перехідний період:

- з 01 січня 2020 року кількості мікроорганізмів в молоці має бути ≤500 тис./мл, а кількість соматичних клітин — ≤500 тис./мл.;

- з 01 січня 2021 року кількість мікроорганізмів — ≤300 тис./мл і КСК — ≤ 400 тис./мл.

До всіх інших операторів ринку молока та молочних продуктів з 01 січня 2022 року застосовуються наступні вимоги:

Кількість мікроорганізмів за 30° С < 100000 колонієутворюючих одиниць/мл (далі - КУО/мл) (за змінною середньою геометричною величиною за двомісячний період за зразками, які відбирають з частотою щонайменше двічі на місяць);

Кількість соматичних клітин < 400000 тис./мл (за змінною середньою геометричною величиною за тримісячний період з частотою щонайменше за одним зразком на місяць, крім випадків, коли компетентним органом буде визначено іншу методологію з метою врахування сезонних коливань рівнів виробництва);

Точка замерзання не вище ніж мінус 0,52° С, густина не менше ніж 1028 грамів на літр (незбиране молоко за температури 20° С) або еквівалент (у повністю знежиреному молоці за температури 20° С).

Оператори ринку повинні впровадити процедури, які забезпечують, що молоко чи молозиво не вводиться в обіг, якщо воно містить залишки ветеринарних препаратів а/або інших забруднюючих речовин (у тому числі інгібуючих), щодо вмісту яких встановлено законодавчі обмеження та/або у кількості, що перевищує максимально допустимі рівні.

Загальна мета нових законодавчих змін в Україні — створити та впровадити в нашій державі сучасну систему контролю за безпечністю харчових продуктів на основі оцінки ризиків у молочному ланцюгу. Тому молочнотоварним фермам треба  бути готовими до періодичних перевірок молока-сировини (лабораторних досліджень) і до інспекції виробництв.

 

Триває реалізація регіональної цільової програми

«Дітям Прикарпаття – якісне харчування»

 

 

 

 З метою забезпечення повноцінного та  якісного харчування дітей в школах та дошкільних закладах, Держпродспоживслужба Івано-Франківщини продовжує роботу  над виконанням регіональної цільової програми “Дітям Прикарпаття якісне харчування”.

Реалізація програми здійснюється шляхом проведення моніторингу, інспектування всіх  операторів ринку які організовують  харчування, постачальників харчових продуктів, сировини, готової продукції у закладах освіти при проведенні планових та позапланових заходів державного контролю,  проведення лабораторних досліджень безпечності та якості харчових продуктів, які використовуються для харчування дітей.

 

Станом на 01.07.2019 р.  відібрано  харчові продукти в  122 закладах.

          Із  них:

- у 69 школах здійснено відбір 274 зразків харчових продуктів, 83 постачальників.

За результатами лабораторних випробувань встановлено, що 4  зразки харчових продуктів, зокрема масло солодковершкове: у Надвірнянському районі (Делятинський ліцей № 2),  у м. Івано-Франківську (ЗОШ № 8), у Яблуницькій ЗОШ, а також у Галицькому районі (м. Бурштин ЗОШ №1) не відповідали вимогам нормативної документації, що складає 2,7% від досліджених;   

- у 53 садочках здійснено відбір 212 зразків харчових продуктів, 49 постачальників.

За результатами лабораторних випробувань встановлено, що 11 зразків харчових продуктів (масло солодко вершкове - 2, овоч - 8, молоко - 1) у   м. Івано-Франківську, Надвірнянському районі, Снятинському районі, не відповідали вимогам нормативної документації, що складає 7,7% від досліджених.   

 

За наслідками проведеної роботи:

1. Спільно з Департаментом освіти, науки та молодіжної політики, Держпродспоживслужбою не допущено до обігу невідповідної продукції:

                   

Випадки / зупинено обіг (кількість продукції)

Всього:     15/ 7238, в т.ч.:           в школах  4/0,  в            ДНЗ  11/7238 кг         

В тому числі:

Масло                        6/0                           4/-                            2 /268 кг

Овочі                         8/0                             -                             8/6970 кг

Молоко                      1/0                             -                             1/  -         

 

Проведено повторні дослідження при постачанні нових партій продукції овочів та масла.

2. Надіслано 16 рекомендаційних листів керівникам закладів, 10 листів повідомлень в управління освіти, 6 в  РДА та ОТГ,  9 листів постачальникам. Підготовлено 2 листи про невідповідність продукції виробників в інші області.

Суб’єктам господарювання надавались рекомендації щодо відповідності маркування харчових продуктів та забезпечення їх простежуваності по харчовому ланцюгу, підтвердження супровідними документами походження та відповідності харчових продуктів. 

3. Надано рекомендації  щодо зміни передбачуваного використання та заміни на відповідну овочеву продукцію 3 виробникам овочів.

4. Надано рекомендації для відділів освіти РДА, ОТГ щодо умов проведення тендерів  по забезпеченню харчовими продуктами шкіл та ДНЗ.

5. Постачальниками змінено одного виробника масла.

6. Проведено три позапланових заходи контролю.

 

Корисна інформація для споживачів про мийні засоби 

У наш час вже неможливо уявити собі побут, без щоденного використання різноманітних мийних засобів. Але, не можна забувати і про те, що, купуючи продукцію, необхідно звертати увагу і на інформацію, яку виробник повинен розмістити на упаковці продукції відповідно до вимог Технічного регламенту мийних засобів, затвердженого Постановою КМУ від 20.08.2008 року № 717 із внесеними змінами ПКМУ від 12.06.2013 року № 408. Технічним регламентом визначено, що мийний засіб - будь-яка речовина або препарат, що містить мило та/або інші поверхнево-активні речовини, призначені для прання або очищення. Мийний засіб може бути у формі рідини, порошку, пасти, бруска, плитки, таблетки тощо.

Вимоги Технічного регламенту поширюються на:

1. мийні засоби, призначені для прання або очищення та введені в обіг на території України для потреб споживача (користувача);

2. мийні засоби, призначені для замочування, полоскання, підкрохмалювання, апретування, пом’якшування або вибілювання виробів з тканин;

3. мийні засоби, призначені для очищення поверхонь, матеріалів, виробів, механізмів, механічних пристроїв, транспортних засобів та допоміжного обладнання, інструментарію, апаратури тощо;

4. інші мийні засоби, призначені для використання під час прання та очищення

Купуючи мийні засоби, мало хто замислюється, яку небезпеку для здоров’я може становити засіб, що має надмір хімічних речовин. Більшість споживачів переконані: якщо товар продають, то він придатний для використання. На жаль, це не так. Отож, важливо при придбанні товару, звертати увагу на наявність маркування. Відповідно до вимог п. 11 Технічного регламенту, мийний засіб маркується шляхом нанесення на зовнішню поверхню паковання чи етикетку напису чіткими літерами, що не змиваються протягом строку придатності такого засобу, із зазначенням:

1. найменування та інформації про призначення мийного засобу;

2. торговельної марки (за наявності) або торговельного

3. знака, найменування, місцезнаходження та номера телефону виробника мийного засобу або його уповноваженого представника;

4. інформації про склад мийного засобу;

5. адреси, зокрема електронної пошти (за наявності) та номера телефону, за якими можна одержати технічний опис інгредієнтів;

6. інструкції із застосування, заходів безпеки та спеціальних застережень згідно із законодавством, а в разі їх відсутності - вимог, наведених у ДСТУ ГОСТ 31340:2009 “Попереджувальне маркування хімічної продукції. Загальні вимоги”;

· маси нетто чи об’єму;

· дати виготовлення;

· строку придатності;

· умов зберігання (в разі потреби).

Темін придатності або зберігання мийних засобів - це інтервал часу, протягом якого виробник гарантує, що вироблена продукція зберігає свої споживчі властивості у разі додержання відповідних умов зберігання законодавством.

Вибираючи мийні засоби, не варто купувати низькоякісну продукцію на стихійному ринку, в невідомому магазині та в упакованні, на якому не зазначено склад товару. Під час вибору, не слід орієнтуватися на рекламу чи назву торгівельних марок. Найкраще, звернути увагу і бути зосередженим на читанні етикеток та огляді самої пачки.

А ось зображення фруктів та овочів на маркуванні рідких мийних продуктів є порушенням законодавства. Відповідно п. 14 Технічного регламенту, маркування паковання рідкого мийного засобу, не повинне містити графічного зображення продуктів харчування, зокрема фруктів, у разі, коли таке зображення може ввести споживача (користувача) в оману стосовно його застосування, крім випадків зображення продуктів харчування разом з речами побуту, що прямо вказують на призначення засобу.

На зовнішню поверхню паковання чи етикетку мийного засобу, що пройшов оцінку відповідності згідно з Технічним регламентом обов’язково наноситься знак відповідності згідно форми та описом, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 30.12.2015р. № 1184 “Про затвердження форми, опису знака відповідності відповідності технічним регламентам, правил та умов його нанесення ”.

Форма знака відповідності технічним регламентам

 

 

 

 

 

 


1. Знак відповідності технічним регламентам (далі - знак відповідності) має форму незамкненого з правого боку кола, усередині якого вміщено стилізоване зображення трилисника. Довжина розриву кола становить 0,22 його загальної довжини (або 80 градусів).

2. Зображення знака відповідності може бути плоским або рельєфним і виконується двома контрастними кольорами.

3. Висота знака відповідності не може бути менш як 5 міліметрів, якщо інше не передбачено відповідним технічним регламентом.

Пам’ятайте, що при придбанні товару, не можна нехтувати інформацією, яку розміщує на маркуванні продукції виробник. Вимоги до маркування продукції встановлюються нормативним документом, відповідно до яких вона виробляється. Це інформація про найменування виробника, його місцезнаходження, товарний або фірмовий знак, склад продукції, призначення та спосіб застосування, запобіжні заходи, дату виробництва або кінцевий термін реалізації, термін зберігання, тощо. Люди чомусь набагато більше довіряють продукції закордонній, аніж вітчизняній, хоча саме українська проходить дослідження і є набагато безпечнішою для споживачів.

Мийні засоби, зокрема пральні порошки, світова наука класифікує як найнебезпечніші для здоров’я людини і навколишнього середовища хімічні речовини зі всіх речовин, із якими споживач контактує у побуті. Це пояснюється їхнім масовим розповсюдженням, постійним (на протязі всього життя) контактом людини з миючими засобами, включаючи контакт шкіри людини з одягом, на якій є залишки токсичних компонентів пральних порошків. Наявність у складі мийних засобів ПАР, фосфатів, багатьох інших компонентів суворо контролюється, оскільки при перевищенні дозування організму людини може бути завдано істотної шкоди. Проблема ще й у тому, що якщо на етикетці зазначено той або інший інгредієнт - значить його присутність в зазначеній кількості дозволена чинним законодавством.

Метою здійснення ринкового нагляду є забезпечення відповідності продукції встановленим вимогам, а також забезпечення відсутності загроз суспільним інтересам. У цьому зв’язку, з урахуванням ступеня ризику та критеріїв, за якими визначається належність продукції до відповідних ступенів ризику, фахівцями Управління захисту споживачів у Житомирській області, проводяться перевірки характеристик продукції, яка може бути небезпечна при її використанні.

Важливо пам’ятати, що кожен з нас – споживач. Нам гарантоване право на якісну, безпечну продукцію, товари та послуги, адже це не тільки здоров’я нації, а й вірний крок до інтеграції у світовий споживчий простір.




.

Електронна пошта

vptlum@ukr.net

 

23803078@mail.gov.ua

 

Тлумацька РДА у facebook

Я маю право
Про забезпечення функціонування української мови як державної
Єдиний голос - комунікаційна платформа
Інформаційна кампанія "Герої наших сердець"
Рада регіонального розвитку
Анонс
Інформація для людей із порушенням слуху
Національна Академія державного управління при президентові України
Охорона праці очима дітей

.

Оперативна інформація з питань цивільного захисту та дій у надзвичайних ситуаціях

 

Статистика сайту

MyCounter - счётчик и статистика


.

Розробник: ЗАТ "Софтлайн" © Веб-портал органів державної влади та органів місцевого самоврядування Івано-Франківської області