Як застерегти себе
від захворювання трихінельозом
Трихінельоз – тяжке паразитарне захворювання людини, яке викликається глистами – трихінелами. Людина заражається при вживанні в їжу сирого або напівсирого м’яса тварин, уражених трихінелами, частіше всього свинячого м’яса, але зараження можливе і через м’ясо інших тварин – диких кабанів, нутрій. Тварини в свою чергу заражаються при вживанні трупів щурів, харчових відходів.
Попадаючи в шлунково – кишковий тракт людини, личинки трихінел ростуть та розмножуються. Більша кількість трихінел через стінку кишечника проникає в лімфатичну та кров’яну системи. Током крові вони розносяться по всьому організму людини. Попадаючи у м’язи – частіше всього у м’язи діафрагми, гортані, шиї, стегна та очі, вони там і залишаються і через деякий час утворюються капсули. Капсули личинок можуть зберігати життєдіяльність до 5-8 років. Хвороботворна дія трихінел на організм людини дуже велика.
Захворювання протікає тяжко. У хворого відмічається шлунково – кишковий розлад, гарячка, сильні болі в м’язах, набряк лиця та повік.
Вважають, що без набряку лиця трихінельозу не буває.
Хвороба тяжко піддається лікуванню і може закінчуватися інвалідністю та смертю.
Для трихінельозу характерні групові захворювання та спалахи, які виникають в осінній та зимовий період. Як бачите хвороба ця дуже небезпечна, а запобігти їй можливо, дотримуючись наступних рекомендацій :
- забій домашніх тварин потрібно здійснювати тільки на забійних пунктах та майданчиках (проводячи забій свиней в домашніх умовах Ви піддаєте себе і свою сім’ю на небезпеку захворіти трихінельозом).
- м’ясо купувати тільки на ринках та місцях продажу м’ясних продуктів.
- Не вживайте м’яса дичини без ветеринарно – санітарного контролю.
Виконуючи ці правила, ви збережете себе і свою сім’ю від зараження трихінелами!