ЯК УБЕРЕГТИСЯ ВІД КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ
З початку 2016 року в області зареєстровано 3 групових осередка гострих кишкових інфекцій, внаслідок яких постраждало 79 осіб, в тому числі 19 дітей до 15 років. За аналогічний період минулого року – 1 групове захворювання харчової токсикоінфекції, із 9-ти захворілих – діти до 15 років.
Щорічно в літній період відмічається сезонний підйом захворюваності гострими кишковими інфекціями. Саме в цей період створюються сприятливі умови для життєдіяльності мікроорганізмів, активізації шляхів і факторів передачі інфекції.
Збудники кишкових інфекцій мають високу стійкість у зовнішньому середовищі. Всі вони добре розмножуються в багатьох харчових продуктах. Протягом одного-двох тижнів можуть зберігати життєздатність на сирих овочах і фруктах. Але найбільш небезпечними в плані інфікування є молоко і молочні продукти, яйця, які служать живильним середовищем для бактерій. При недотриманні правил товарного сусідства, можливо мікробне обсіменіння кулінарних і готових до вживання продуктів.
Потрапивши в людський організм, кишкова інфекція утримує нас в постійній близькості від вбиральні, на відвідування якої доводиться приділяти більшу частину часу. В особливо важких випадках – курс лікування в інфекційній лікарні, можливий і летальний результат.
До кишкових інфекцій відносяться значна група захворювань, кожне з яких заразне, і всі вони, в першу чергу завдають шкоди травному тракту. Збудник інфекцій викликає зараження, проникаючи в організм через рот – разом із зараженими продуктами харчування і водою. Існує понад 30 видів кишкових інфекцій.
Поширення мікробів у зовнішнє середовище від хворих людей чи носіїв інфекції відбувається разом з блювотними масами, випорожненнями, і в деяких випадках сечею.
Симптоми кишкової інфекції є наслідком активності як хвороботворних мікробів, так і вироблених ними токсинами. Форма перебігу кишкових інфекцій може бути різна: гострий гастрит (у супроводі блювоти і больовими відчуттями в епігастрі), ентерит ( з проносом), гастроентерит ( з проносом і блювотою), коліт ( з порушенням стільця і кров̓ю в калових масах), ентероколіт ( повне ураження кишківника).
Серед усіх наслідків кишкових інфекцій, найбільшої шкоди людському організму завдає зневоднення, викликане проносом або блювотою.
Розвиток кишкових інфекційних захворювань так як і інших хвороб інфекційного характеру, відбувається раптово.
Для запобігання захворюванню необхідно знати і дотримуватись елементарних правил:
- не купувати продукти у місцях, не призначених для торгівлі (на автотрасах, у дворах житлових кварталів тощо) і у осіб, які торгують не сертифікованою продукцією і без вказівки про проходження обов'язкового медичного огляду в особистих медичних книжках;
- звертати увагу при покупці швидкопсуючої продукції на терміни їх реалізації;
- не купувати підгнилі ягоди і фрукти в цілях економії, так як життєздатні бактерії знаходяться не тільки на поверхні, але і всередині продукту;
- не купувати баштанні культури (кавуни, дині) в розрізаному вигляді, так як мікроби з поверхні легко переносяться і розмножуються в соковитій м'якоті;
- ретельно промивати овочі та фрукти під струменем проточної питної води (в тому числі і банани) перед вживанням в їжу;
- виключити тривале зберігання готових страв, які піддаються термічній обробці перед вживанням (заливні, холодці, салати, вінегрети);
- суворо дотримуватися роздільну переробку сирих і варених продуктів в домашніх умовах (використовуйте окремі розроблювальні дошки і ножі);
- продукти для дітей молодшого віку купувати щодня свіжі і готувати їжу тільки на один прийом;
- купуючи молочні продукти в роздаткових дитячої молочної кухні, обов'язково піддавати сир і молоко термічній обробці;
- не вживати сиру воду з водопроводу і випадкових джерел (наприклад, із джерел, криниць тощо);
- використовувати для пиття тільки кип'ячену або бутильовану воду ;
- дотримуватися правил особистої гігієни (мити руки після відвідування громадських місць, автотранспорту, перед вживанням їжі ).
Лікар епідеміолог Івано-Франківського
міськрайонного відділу ДУ ІФ ОЛЦ ДСЕСУ Л.В.Онуфрейчук