18 Серпень 2019
Пошук
Розширений пошук

Реєстрація

Логін
Пароль
Увійти
Реєстрація
Інститути влади

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


.
ЯК УБЕРЕГТИСЯ ВІД КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ
 На головну / Територіальні органи міністерств та інших центральних органів влади / Тлумацьке районне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області / Новини / Публікації

 ЯК УБЕРЕГТИСЯ ВІД КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ

 

   З початку  2016 року в області зареєстровано 3 групових осередка гострих кишкових інфекцій, внаслідок яких постраждало 79 осіб, в тому числі 19 дітей до 15 років. За аналогічний період минулого року – 1 групове захворювання харчової токсикоінфекції, із 9-ти захворілих – діти до 15 років.

Щорічно в літній період відмічається сезонний підйом захворюваності гострими кишковими інфекціями. Саме в цей період створюються сприятливі умови для життєдіяльності мікроорганізмів, активізації шляхів і факторів передачі інфекції.

 Збудники кишкових інфекцій мають високу  стійкість у зовнішньому середовищі. Всі вони  добре розмножуються в багатьох харчових продуктах. Протягом одного-двох тижнів можуть зберігати життєздатність на сирих овочах і фруктах. Але найбільш небезпечними в плані інфікування є молоко і молочні продукти, яйця, які служать живильним середовищем для бактерій. При недотриманні правил товарного сусідства, можливо  мікробне обсіменіння кулінарних і готових до вживання продуктів.

Потрапивши в людський організм, кишкова інфекція утримує нас в постійній близькості від вбиральні, на відвідування якої доводиться приділяти більшу частину часу. В особливо важких випадках – курс лікування в інфекційній лікарні, можливий і летальний результат.

 До кишкових інфекцій відносяться значна група  захворювань, кожне з яких заразне, і всі вони, в першу чергу завдають шкоди травному тракту. Збудник інфекцій викликає зараження, проникаючи в організм через рот – разом із зараженими продуктами харчування і водою. Існує понад 30 видів кишкових інфекцій.

 Поширення мікробів у зовнішнє середовище від хворих людей чи носіїв інфекції відбувається разом з блювотними масами, випорожненнями, і в деяких випадках сечею.

Симптоми кишкової інфекції є наслідком активності як хвороботворних  мікробів, так і вироблених ними токсинами. Форма перебігу кишкових інфекцій може бути різна: гострий гастрит (у супроводі блювоти і больовими відчуттями в епігастрі), ентерит ( з проносом),  гастроентерит ( з проносом і блювотою), коліт ( з порушенням стільця і кров̓ю в калових масах), ентероколіт ( повне ураження кишківника).

Серед усіх наслідків кишкових інфекцій, найбільшої шкоди людському організму завдає зневоднення, викликане проносом або блювотою.

Розвиток кишкових інфекційних захворювань так як і інших хвороб інфекційного характеру, відбувається раптово.

Для запобігання захворюванню необхідно знати і дотримуватись елементарних правил:

 

- не купувати продукти у місцях, не призначених для торгівлі (на автотрасах, у дворах житлових кварталів тощо) і у осіб, які торгують не сертифікованою продукцією і без вказівки про проходження обов'язкового медичного огляду в         особистих                медичних             книжках; 

- звертати увагу при покупці швидкопсуючої продукції на терміни їх реалізації; 

- не купувати підгнилі ягоди і фрукти в цілях економії, так як життєздатні бактерії знаходяться не тільки на поверхні, але і всередині продукту; 

- не купувати баштанні культури (кавуни, дині) в розрізаному вигляді, так як мікроби з поверхні легко переносяться і розмножуються в соковитій м'якоті; 

- ретельно промивати овочі та фрукти під струменем проточної питної води (в тому числі і банани) перед вживанням в їжу; 

- виключити тривале зберігання готових страв, які піддаються термічній обробці перед вживанням (заливні, холодці, салати, вінегрети); 

- суворо дотримуватися роздільну переробку сирих і варених продуктів в домашніх умовах (використовуйте окремі розроблювальні дошки і ножі); 

- продукти для дітей молодшого віку купувати щодня свіжі і готувати їжу тільки     на           один      прийом; 

- купуючи молочні продукти в роздаткових дитячої молочної кухні, обов'язково піддавати                сир         і               молоко                термічній             обробці; 


- не вживати сиру воду з водопроводу і випадкових джерел (наприклад, із джерел,                криниць                тощо); 

- використовувати для пиття тільки кип'ячену або бутильовану воду ; 

- дотримуватися правил особистої гігієни (мити руки після відвідування громадських місць,              автотранспорту,               перед  вживанням їжі    ). 

 

 

Лікар епідеміолог Івано-Франківського

 міськрайонного відділу ДУ ІФ ОЛЦ ДСЕСУ                    Л.В.Онуфрейчук

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




.

Електронна пошта

vptlum@ukr.net

 

23803078@mail.gov.ua

 

Тлумацька РДА у facebook

Я маю право
Про забезпечення функціонування української мови як державної
Єдиний голос - комунікаційна платформа
Інформаційна кампанія "Герої наших сердець"
Рада регіонального розвитку
Анонс
Інформація для людей із порушенням слуху
Національна Академія державного управління при президентові України
Охорона праці очима дітей

.

Оперативна інформація з питань цивільного захисту та дій у надзвичайних ситуаціях

 

Статистика сайту

MyCounter - счётчик и статистика


.

Розробник: ЗАТ "Софтлайн" © Веб-портал органів державної влади та органів місцевого самоврядування Івано-Франківської області