8 Липень 2020
Пошук
Розширений пошук

Реєстрація

Логін
Пароль
Увійти
Реєстрація
Інститути влади

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


.
ЯК УБЕРЕГТИСЯ ВІД КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ
 На головну / Територіальні органи міністерств та інших центральних органів влади / Тлумацьке районне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області / Новини / Публікації

 ЯК УБЕРЕГТИСЯ ВІД КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ

 

   З початку  2016 року в області зареєстровано 3 групових осередка гострих кишкових інфекцій, внаслідок яких постраждало 79 осіб, в тому числі 19 дітей до 15 років. За аналогічний період минулого року – 1 групове захворювання харчової токсикоінфекції, із 9-ти захворілих – діти до 15 років.

Щорічно в літній період відмічається сезонний підйом захворюваності гострими кишковими інфекціями. Саме в цей період створюються сприятливі умови для життєдіяльності мікроорганізмів, активізації шляхів і факторів передачі інфекції.

 Збудники кишкових інфекцій мають високу  стійкість у зовнішньому середовищі. Всі вони  добре розмножуються в багатьох харчових продуктах. Протягом одного-двох тижнів можуть зберігати життєздатність на сирих овочах і фруктах. Але найбільш небезпечними в плані інфікування є молоко і молочні продукти, яйця, які служать живильним середовищем для бактерій. При недотриманні правил товарного сусідства, можливо  мікробне обсіменіння кулінарних і готових до вживання продуктів.

Потрапивши в людський організм, кишкова інфекція утримує нас в постійній близькості від вбиральні, на відвідування якої доводиться приділяти більшу частину часу. В особливо важких випадках – курс лікування в інфекційній лікарні, можливий і летальний результат.

 До кишкових інфекцій відносяться значна група  захворювань, кожне з яких заразне, і всі вони, в першу чергу завдають шкоди травному тракту. Збудник інфекцій викликає зараження, проникаючи в організм через рот – разом із зараженими продуктами харчування і водою. Існує понад 30 видів кишкових інфекцій.

 Поширення мікробів у зовнішнє середовище від хворих людей чи носіїв інфекції відбувається разом з блювотними масами, випорожненнями, і в деяких випадках сечею.

Симптоми кишкової інфекції є наслідком активності як хвороботворних  мікробів, так і вироблених ними токсинами. Форма перебігу кишкових інфекцій може бути різна: гострий гастрит (у супроводі блювоти і больовими відчуттями в епігастрі), ентерит ( з проносом),  гастроентерит ( з проносом і блювотою), коліт ( з порушенням стільця і кров̓ю в калових масах), ентероколіт ( повне ураження кишківника).

Серед усіх наслідків кишкових інфекцій, найбільшої шкоди людському організму завдає зневоднення, викликане проносом або блювотою.

Розвиток кишкових інфекційних захворювань так як і інших хвороб інфекційного характеру, відбувається раптово.

Для запобігання захворюванню необхідно знати і дотримуватись елементарних правил:

 

- не купувати продукти у місцях, не призначених для торгівлі (на автотрасах, у дворах житлових кварталів тощо) і у осіб, які торгують не сертифікованою продукцією і без вказівки про проходження обов'язкового медичного огляду в         особистих                медичних             книжках; 

- звертати увагу при покупці швидкопсуючої продукції на терміни їх реалізації; 

- не купувати підгнилі ягоди і фрукти в цілях економії, так як життєздатні бактерії знаходяться не тільки на поверхні, але і всередині продукту; 

- не купувати баштанні культури (кавуни, дині) в розрізаному вигляді, так як мікроби з поверхні легко переносяться і розмножуються в соковитій м'якоті; 

- ретельно промивати овочі та фрукти під струменем проточної питної води (в тому числі і банани) перед вживанням в їжу; 

- виключити тривале зберігання готових страв, які піддаються термічній обробці перед вживанням (заливні, холодці, салати, вінегрети); 

- суворо дотримуватися роздільну переробку сирих і варених продуктів в домашніх умовах (використовуйте окремі розроблювальні дошки і ножі); 

- продукти для дітей молодшого віку купувати щодня свіжі і готувати їжу тільки     на           один      прийом; 

- купуючи молочні продукти в роздаткових дитячої молочної кухні, обов'язково піддавати                сир         і               молоко                термічній             обробці; 


- не вживати сиру воду з водопроводу і випадкових джерел (наприклад, із джерел,                криниць                тощо); 

- використовувати для пиття тільки кип'ячену або бутильовану воду ; 

- дотримуватися правил особистої гігієни (мити руки після відвідування громадських місць,              автотранспорту,               перед  вживанням їжі    ). 

 

 

Лікар епідеміолог Івано-Франківського

 міськрайонного відділу ДУ ІФ ОЛЦ ДСЕСУ                    Л.В.Онуфрейчук

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




.

Електронна пошта

vptlum@ukr.net

 

23803078@mail.gov.ua

 

 

Історична довідка від Українського інституту національної пам’яті
Тлумацька РДА у фейсбук
 
Працює гаряча лінія Тлумацької РДА
 
Безоплатна правова допомога
Про забезпечення функціонування української мови як державної
Дія. Цифрова освіта
Анонс
Інформація для людей із порушенням слуху
Корисна інформація для людей із вадами зору для перегляду веб-сайту

.

Оперативна інформація з питань цивільного захисту та дій у надзвичайних ситуаціях

 

Статистика сайту

MyCounter - счётчик и статистика


.

Розробник: ЗАТ "Софтлайн" © Веб-портал органів державної влади та органів місцевого самоврядування Івано-Франківської області