Про дослідження насіння
До уваги суб’єктів господарювання, що займаються вирощуванням сільськогосподарських культур та реалізацією насіння
Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області нагадує керівникам фермерських господарств, підприємств та організацій, що займаються вирощуванням та реалізацією насіння про те, що ДУ «Івано-Франківська обласна фітосанітарна лабораторія» проводить лабораторні дослідження насіння сільськогосподарських культур на визначення посівних якостей відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 28.12.2011 року №1348 «Деякі питання надання послуг Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, органами та установами, що належать до сфери її управління».
Для оперативного проведення досліджень та створення сприятливих умов для сільськогосподарських товаровиробників, організовано прийом зразків насіння державними фітосанітарними інспекторами в приміщенні районного управління Держпродспоживслужби в м. Тлумач, по вул. Н.Яремчука, 2.
Норми граничної маси проб насіння
основних сільськогосподарських культур (ДСТУ 4138-2002)
Культура |
Мінімальна маса проби, г
для визначення |
Посівних якостей |
вологості |
чистоти |
Баклажан |
50 |
50 |
5 |
Боби кінські |
1000 |
100 |
1000 |
Буркун |
50 |
50 |
4 |
Буряк столовий і кормовий |
500 |
500 |
20 |
Вика посівна |
1000 |
100 |
140 |
Горох |
1000 |
100 |
900 |
Гречка |
600 |
100 |
60 |
Грястиця збірна |
30 |
50 |
2 |
Жито |
1000 |
100 |
120 |
Кабачки, патесони, цукіні |
250 |
250 |
50 |
Капуста |
50 |
50 |
5 |
Квасоля звичайна |
1000 |
100 |
1000 |
Конюшина |
25 |
50 |
2 |
Костриця |
50 |
50 |
4 |
Кукурудза |
1000 |
100 |
900 |
Лисохвіст лучний |
30 |
50 |
3 |
Люпин |
1000 |
100 |
450 |
Люцерна |
50 |
50 |
4 |
Лядвенець рогатий |
30 |
50 |
4 |
Морква |
50 |
50 |
4 |
Огірки |
100 |
100 |
20 |
Пажитниця |
60 |
50 |
4 |
Перець солодкий і гіркий |
50 |
50 |
5 |
Петрушка |
50 |
50 |
2 |
Просо |
150 |
50 |
15 |
Пшениця |
1000 |
100 |
120 |
Редиска |
100 |
100 |
10 |
Ріпак |
100 |
50 |
10 |
Тимофіївка лучна |
25 |
50 |
2 |
Томат |
50 |
50 |
5 |
Цибуля |
50 |
50 |
5 |
Ячмінь |
1000 |
100 |
120 |
ВИДИ ЕКСПЕРТИЗ
насіннєвого матеріалу, що проводить
ДУ «Івано-Франківська обласна фітосанітарна лабораторія»
та вартість послуг
№ з/п |
Найменування послуги |
Одиниці виміру |
Вартість, послуги,
грн. |
1 |
Відбір та оформлення зразків насіння |
зразок |
114,30 |
2 |
Визначення маси 1000 насінин |
- " - |
30,56 |
3 |
Визначення схожості, енергії проростання насіння |
- " - |
35,70 |
4 |
Визначення вологості зразка насіння |
- " - |
32,92 |
5 |
Визначення чистоти зразка насіння |
- " - |
34,82 |
Для проведення вищезазначених послуг необхідно подати :
- заяву встановленого зразка;
- зразок насіння;
- документ, що підтверджує оплату наданих послуг.
За результатами лабораторних досліджень, замовнику видається протокол випробувань проби насіння та висновок фітосанітарної експертизи.
Провідний спеціаліст управління
фітосанітарної безпеки І.В.Збіглей