11 грудень 2019
Пошук
Розширений пошук

Реєстрація

Логін
Пароль
Увійти
Реєстрація
Інститути влади

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


.
Результати моніторингових досліджень факторів середовища життєдіяльності людини у 2018 роц
 На головну / Територіальні органи міністерств та інших центральних органів влади / Тлумацьке районне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області

                                                                        

                    Результати  моніторингових досліджень факторів               

                    середовища  життєдіяльності людини у 2018 році.

 

           Добігає кінця   2018 рік.  Час підведення підсумків роботи.

           Впродовж року нами (Івано-Франківська міськрайонна філія ДУ "ІФ обласний лабораторний центр МОЗ України") здійснювались моніторингові відвідування закладів освіти    Тлумацького району. Всього відвідано 35 загальноосвітніх закладів, 9 дошкільних навчальних закладів,  1 вищий   навчальний заклад І-ІІ рівня акредитації.  Робота здійснювалась за планом роботи, який було погоджено з головою ОДА. Моніторингові дослідження проводились у двох  напрямках: вивчення  умов перебуваня, навчання й виховання дітей та   якості  їхнього  харчування. 

           Вимірювались параметри метеоролоічних факторів, світлового середовища, стану повітря закритих приміщень, рівні потужності еквівалентної дози зовнішнього гама-випромінювання. Всього виконано 706   замірів освітленості, з них не відповідали нормативним значенням  - 110, параметрів мікроклімату -  266 , з них   37 не відповідає допустимим рівням.          Зроблено  вимірювань рівнів потужності еквівалентної дози зовнішнього гама-випромінювання - 404, які не перевищують допустимі рівні, встановлені п.8.7.1 НРБУ-97.

           При здійсненні моніторингу за якістю харчування відібрано 92    страви на визначення калорійності, 252  проби овочів на залишковий вміст нітратів, 2 страви на якість термічної обробки, 4 проби солі на визначення  вмісту йоду, зроблено 1060 змивів  з обладнання, посуду, рук та одягу працівників на наявність санітарно-показової мікрофлори ( серед них  - 66 позитивних знахідок), досліджено 146 готових страв на наявність бактеріального забруднення.   Відібрано 360  змивів на наявність ієрсіній з овочів у зимовий та весняний період, паразитологічні змиви з предметів навколишнього середовища життєдіяльності для визначення  яєць гельмінтів 320 ( у 16 виявлено яйця гостриків).

          Фактична повнота вкладання продуктів харчування у готові страви  в цілому відповідала розрахунковій, що говорить про відповідність меню-розкладок технологічним картам. Тільки у 1-ій пробі готової страви виявлено недовкладання сухих речовин.         

          Відібрано та досліджено по 44  проби  питної води для санітарно-хімічного та мікробіологічного дослідження. Відібрані проби води за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками в 26 навчальних закладах  не відповідали вимогам санітарних норм і правил.

           За результатами моніторингових досліджень підготовлено та направлено листи керівникам навчальних закладів  інформативного та рекомендаційного змісту. Залежно від виявлених відхилень від нормативних вимог  ми рекомендували проведення оздоровчих заходів. А саме: створення умов для дотримання особистої гігієни працівників харчоблоків та дітей, виконання вимог правил миття посуду, вологого  прибирання приміщень з використанням дезинфікуючих та миючих засобів, дотримання технології приготування страв.

            У випадках недостатнього природнього освітлення рекомендовано підвищувати рівень освітленості за допомогою штучного, як того вимагає ДСанПіН 5.5.2.008-81 "Державні санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу".  Рекомендовано для дотримування повітряно-теплового режиму використовувати  всі види   провітрювання приміщень.

       При виявленні у 22 пробах овочів масової частки нітратів  більшої за допустимі рівні направлено інформаційні листи виробникам та постачальникам овочевої продукції. Результатом інформування було доставлення підприємцями овочів на додаткові дослідження.

       За результатами дослідження води  з локальних водопроводів закладів освіти Тлумацького району направлено листи для прийняття санаційних  заходів керівникам закладів, головам сільських рад, керівникам ОТГ, начальнику Тлумацького районного управління  ГУ Держпродспоживслужби у Івано-Франківській області.        

       У новому 2019 році  моніторингові дослідження будуть продовжуватися з метою  виявлення і вивчення динаміки шкідливих та інших небажаних факторів середовища життєдіяльності людини.

          

 

 

 

   Попова Л.В., Сеньків М.І., Хоминець Л.М.

 




.

Електронна пошта

vptlum@ukr.net

 

23803078@mail.gov.ua

 

 

Опитування експортерів щодо подальшої лібералізації валютного законодавства
 
21 листопада День Гідності та Свободи
«Реформа системи інтернатів. «Чому я тут?» Чому 100 тисяч дітей знаходить в інтернатах. 92% з них мають батьків»
Я маю право
Про забезпечення функціонування української мови як державної
Єдиний голос - комунікаційна платформа
Інформаційна кампанія "Герої наших сердець"
Рада регіонального розвитку
Анонс

.

Оперативна інформація з питань цивільного захисту та дій у надзвичайних ситуаціях

 

Статистика сайту

MyCounter - счётчик и статистика


.

Розробник: ЗАТ "Софтлайн" © Веб-портал органів державної влади та органів місцевого самоврядування Івано-Франківської області