14 грудень 2019
Пошук
Розширений пошук

Реєстрація

Логін
Пароль
Увійти
Реєстрація
Урядові сайти

 

 Описание: http://www.if.gov.ua/files/buners/uk_4.jpg

Описание: http://www.if.gov.ua/files/buners/uryad_portal.jpg

Описание: http://www.if.gov.ua/files/buners/verhovna_rada.jpg

Описание: http://ww2.gov.if.ua/data/upload/content/galytska/ua/active_poll/nadu.gif

Описание: http://ww2.gov.if.ua/data/upload/publication/verhovynska/ua/19242/banerrajrada2.jpg

 

Описание: http://ww2.gov.if.ua/data/upload/content/galytska/ua/active_poll/anti.gif

Описание: http://www.if.gov.ua/images/drv.jpg

Описание: http://www.if.gov.ua/images/dpa.gif

 


 

 

 

 

 

 

 

.


Новини
 На головну
17 Липень 2019 | Поради споживачам: як обрати морозиво?

 

Морозиво - це ласощі від яких не відмовиться практично жодна людина у світі попри вік, стать і національність. Полуничне або шоколадне, з фісташками або шматочками фруктів ... Його люблять всі, але чи вміємо обрати цей продукт?

В Україні діють три національні стандарти на морозиво:

-ДСТУ 4733:2007 «Морозиво молочне, вершкове, пломбір. Загальні технічні умови»,

-ДСТУ 4734:2007 «Морозиво плодово-ягідне, ароматичне; щербет, лід. Загальні технічні умови»,

-ДСТУ 4735:2007 «Морозиво з комбінованим складом сировини. Загальні технічні умови».

Згідно ДСТУ 4733:2007 «Морозиво молочне, вершкове, пломбір. Загальні технічні умови» морозиво класифікують  залежно від вмісту жиру на: молочне - з вмістом жиру від 0,5 до 7,5 % ; вершкове - з вмістом жиру від 8,0 до 11,5 %; пломбір - з вмістом жиру від 12,0 до 20,0 %. Ці види  виробляють:  з/без додавання свіжих або сушених плодів та ягід, соків, сиропів, варення, джемів, повидла, горіхів, маку, чаю, кави, какао, прянощів, меду, шоколаду, мармеладу, інших натуральних смакових наповнювачів та добавок; може бути з/без ароматизаторів; з/без барвників.

Залежно від технології виробництва морозиво молочне, вершкове, пломбір виробляють одно-, дво- або багатошарове.

Залежно від оформлення поверхні морозиво: - без оформлення поверхні; -з оформленням поверхні (- декороване;- глазуроване;- глазуровано-декороване; - у вафельних виробах або печиві, у т. ч. глазуроване і/або декороване). Морозиво виробляють у вигляді тортів, кексів, рулетів або тістечок.

Морозиво для хворих на цукровий діабет виробляють при заміні цукровмісних компонентів підсолоджувачами (сорбіт, ксиліт, ацесульфам).

Часи, коли у продажу можна було зустріти всього декілька різновидів цього продукту, рецептура яких була суворо регламентована державними стандартами, безповоротно минули.

Сучасні технології усе далі відходять від класичної рецептури виробництва морозива, що дозволяє випускати цю продукцію без молока й молочних вершків. Нині споживачам пропонують сотні різновидів крижаних ласощів, щоправда, незважаючи на це, вибрати з їх числа продукцію на молочній основі, дуже складно, а придбати морозиво без стабілізаторів, ароматизаторів, барвників, консервантів і взагалі неможливо. Тож споживач повинен   уважно читати інформацію на маркуванні та обирати продукт, в якому різноманітних "поліпшувачів" та "замінників" натуральної сировини якомога менше.

При виробництві усіх видів морозива згідно нормативних документів та рецептур, розроблених та затверджених в установленому порядку, дозволено додавати харчові добавки (ароматизатори, барвники, консерванти, стабілізатори і таке інше), перелік яких затверджений Міністерством охорони здоров’я і дозволений до застосування у даній галузі, на жаль, він доволі великий, особливо з огляду на те, що основними споживачами холодних ласощів є діти.

При  виборі продукції звертайте увагу на таку інформацію на маркуванні, як назва самого морозива, назва та повна адреса і телефон виробника, адреса потужностей (об’єкта) виробництва, енергетична цінність, маса продукту,  склад продукту має бути у порядку переваги складників, у тому числі з вказуванням харчових добавок та ароматизаторів, що використовувалися у його виробництві, умови зберігання, кінцева дата споживання “Вжити до” або  дата виробництва та строк придатності до споживання - це дасть  можливість свідомо й компетентно  зробити свій вибір та обрати харчовий продукт до його купівлі. Шукайте на упаковці літери ДСТУ- вони означають, що морозиво вироблено за державними стандартами, а цифри ДСТУ4733: 2007 і 4735:2007 говорять про те,  що  виробник використовує для виробництва морозива  лише натуральні молочні жири (молоко, вершки), а не рослинні. Букви ТУ (технічні умови) говорять про те, що морозиво вироблено за індивідуальною рецептурою, зазвичай, воно дешевше, але і натуральних складових  містить менше.  

Зверніть увагу і на дату виготовлення, хоча, відповідно до стандартів, термін придатності морозива при дотриманні необхідних умов зберігання –10-12 місяців, мають місце сьогодні на ринку й такі, термін реалізації яких - 2 роки.

Пам’ятайте: краще купувати продукцію ближче до її дати виробництва.

Беріть до уваги колір морозива, він  має бути характерний для даного виду морозива, рівномірний за всією масою одношарового або за всією масою кожного прошарку багатошарового морозива. У разі використання харчосмакових продуктів - відповідний кольору внесених харчосмакових продуктів. У разі використання харчових барвників - відповідний кольору внесеного барвника. Дозволено нерівномірне забарвлення та вкраплення у морозиві з харчосмаковими продуктами. Для глазурованого морозива колір покриття - характерний для даного виду глазурі і шоколаду.  Для комбінованого морозива, що не є молочним продуктом, дозволено використовувати штучні барвники, ароматизатор, стабілізатори.

У морозива виробленого  згідно  ДСТУ4734:2007,  дозволяється замінювати молоко водою або цукровим сиропом. Досить поширені є ласощі, в яких молочні інгредієнти замінюють на фруктове пюре або заморожений сік; вони користуються попитом, бо у них низька калорійність.  Часто покупці обирають  щербет , до складу якого входять шматочки сухофруктів і подрібнені горіхи. Ще один різновид


Архів новин

Анонси подій

 

 

 http://ww2.gov.if.ua/data/upload/content/verhovynska/ua/right1/images.jpg

Презентація Верховинського району. Presentation of Verkhovyna district

 

 

 

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Важливо!

 

Реформа

 

Захистимо Україну разом!

 

 

Для громадськості!

 

 

 

 

 

http://ww2.gov.if.ua/data/upload/public_embed/verhovynska/ua/1676/energoef.jpg

 

http://ww2.gov.if.ua/data/upload/public_embed/verhovynska/ua/1676/baner.jpg

 

http://ww2.gov.if.ua/data/upload/public_embed/verhovynska/ua/1676/fond2.jpg

 

http://ww2.gov.if.ua/data/upload/public_embed/verhovynska/ua/1676/teplo1.gif

 

http://ww2.gov.if.ua/data/upload/public_embed/verhovynska/ua/1676/banner.jpg

 

 

banner

В управлінні соціального захисту населення

 Верховинської районної державної адміністрації

 

 

 

Статистика
Статистика
.
Статистика

Прогноз погоди

Погода в Україні

Лічильник



Розробник: ЗАТ "Софтлайн" © Веб-портал органів державної влади та органів місцевого самоврядування Івано-Франківської області