22 січень 2020
Пошук
Розширений пошук

Реєстрація

Логін
Пароль
Увійти
Реєстрація
Урядові сайти

 

 Описание: http://www.if.gov.ua/files/buners/uk_4.jpg

Описание: http://www.if.gov.ua/files/buners/uryad_portal.jpg

Описание: http://www.if.gov.ua/files/buners/verhovna_rada.jpg

Описание: http://ww2.gov.if.ua/data/upload/content/galytska/ua/active_poll/nadu.gif

Описание: http://ww2.gov.if.ua/data/upload/publication/verhovynska/ua/19242/banerrajrada2.jpg

 

Описание: http://ww2.gov.if.ua/data/upload/content/galytska/ua/active_poll/anti.gif

Описание: http://www.if.gov.ua/images/drv.jpg

Описание: http://www.if.gov.ua/images/dpa.gif

 


 

 

 

 

 

 

 

.


Новини
 На головну
4 грудень 2019 | Головне управління Держпродспоживслужби інформує

208-ілюстрація-алергіяЩо таке харчова алергія, які продукти можуть її спровокувати? Та чи всім необхідно звертати увагу на відповідні позначки про вміст алергенів?

Харчова алергія - відповідь імунної системи на вживання деяких харчових продуктів (алергенів) шляхом прояву зовнішніх або внутрішніх симптомів.

 

Згідно Закону України "Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів"  інгредієнти - алергени, які можуть входити до складу харчового продукту, обов'язково мають бути виділені кольором або шрифтом,  а також в додатку 1 до цього закону  надано - ПЕРЕЛІК РЕЧОВИН ТА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ, ЯКІ СПРИЧИНЯЮТЬ АЛЕРГІЧНІ РЕАКЦІЇ АБО НЕПЕРЕНОСИМІСТЬ:

1. Злаки, що містять глютен, а саме: пшениця (пшениця спельта та камут), жито, ячмінь, овес або їх гібридні види та продукти з них, крім:

1) сиропів з глюкози на основі пшениці, включно з декстрозою;

2) мальтодекстринів на основі пшениці;

3) сиропів з глюкози на основі ячменю;

4) зернових, що використовуються для виробництва спиртових дистилятів.

2. Ракоподібні та продукти з ракоподібних.

3. Яйця та продукти з яєць.

4. Риба та продукти з риби, крім:

1) риб’ячого желатину, що використовується як носій для вітамінів або каротиноїдних препаратів;

2) риб’ячого желатину або риб’ячого клею, що використовується як освітлювач для пива та вина.

5. Арахіс та продукти з арахісу.

6. Соєві боби та продукти з них, крім:

1) повністю рафінованих соєвої олії та жиру;

2) природних змішаних токоферолів (E306), природного D-альфа-токоферолу, природного D-альфа-токоферолу ацетату та природного D-альфа-токоферолу сукцинату, джерелом яких є соя;

3) фітостеролів та ефірів фітостеролів, що походять з рослинної олії, джерелом якої є соя;

4) рослинного ефіру станолу, виробленого зі стеролів рослинної олії, джерелом якої є соя.

7. Молоко та продукти з молока (включаючи лактозу), крім:

1)  сироватки, що використовується для виробництва спиртових дистилятів;

2) лактитолу.

8. Горіхи, а саме: мигдаль (Amygdalus communis L.), лісовий горіх (Corylus avellana), горіх грецький (Juglans regia), кеш’ю (Anacardium occidentale), пекан (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), бразильський горіх (Bertholletia excelsa), фісташка (Pistacia vera), макадамія або горіхи Квінсленда (Macadamia ternifolia), продукти з цих горіхів, крім горіхів, що використовуються для виробництва алкогольних продуктів перегонки.

9. Селера та продукти з селери.

10. Гірчиця та продукти з гірчиці.

11. Насіння кунжуту та продукти з насіння кунжуту.

12. Двоокис сірки та сульфіти у концентрації понад 10 міліграмів на кілограм або 10 міліграмів на літр в розрахунку на сумарний обсяг оксиду сірки (SO2), що розраховуються для продуктів, які пропонуються як готові до споживання або відновлені згідно з інструкціями виробників.

13. Люпин та продукти з люпину.

14. Молюски та продукти з молюсків.

 

Примітка* У разі існування наукового обґрунтування центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, затверджує зміни до цього Переліку, доповнюючи його речовинами і харчовими продуктами, зазначення яких в інформації про харчовий продукт є обов’язковим згідно з цим Законом.

 Причини харчової алергії можуть бути різними, від спадковості до наявності шкідливих звичок.

Та в залежності від  реакції організму людини будь-який продукт харчування може викликати алергічну реакцію, якщо має у складі до прикладу:

·       злакові – очерет, пшениця, бамбук, жито, кукурудза, овес, просо і рис;

·       гречані – ревінь і гречка;

·       білки тваринного походження – морепродукти, будь-яке м'ясо і всі види риби, молоко і його похідні;

·       розоцвіті – полуниця, персик, груша, мигдаль, яблуко, абрикос, суниця;

·       гарбузові – кавун, гарбуз, диня, огірки, кабачки;

·       вересові – чорниця, журавлина, кава, брусниця;

·       пасльонові – томати, перець «болгарський» (червоний і рідко зелений), баклажани, картопля;

·       хрестоцвіті – редька, капуста різних видів, ріпа, гірчиця і хрін;

·       складноцвіті – артишок, цикорій, топінамбур, соняшник;

·       лілійні – часник і спаржа.

Симптоми харчової алергії, як правило, проявляються в період від кількох хвилин до кількох годин після прийняття їжі та варіюються від легкого дискомфорту до серйозних загрозливих станів, що потребують негайного медичного втручання.

Харчова алергія може проявлятись у формі:

·       набряклості губ, рота або горла;

·       почервоніння, свербіння шкіри та висипу;

·       нежитю або кашлю;

·       блювоти, кишкових кольок та діареї.

Але найбільшу загрозу становить набряк Квінке, анафілактичний шок або васкуліт (ураження судин).

Щоб визначити наявність харчової алергії - необхідно звернутись до лікаря-алерголога та пройти відповідне комплексне  обстеження. Після чого, з раціону треба обов'язково виключити всі ті  продукти, що можуть викликати прояви алергії. А тому потрібно ретельно підходити до вибору харчових продуктів в закладах торгівлі та громадського харчування,  уважно читати інформацію для споживачів щодо харчових продуктів.

 

Слідкуйте за своїм харчуванням і будьте здорові! 

 

 

Увага: знову сальмонела в курячому м’ясі з Польщі

209-ілюстрація-сальмонела

До Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів надійшли інформаційні повідомлення системи RASFF  від 13.11.2019 р.  №2019.3976 та від 19.11.2019 р. № 2019.3976 fur2 щодо виявлення сальмонели в замороженому курячому м’ясі, експортованому з Польщі  (виробник Wipasz S/A/Zaklad Drobiarski w Mlawie- AP-№PL 14130502 EG) до окремих держав - членів ЄС і, в тому числі до України - ТОВ «ОТ- ГРУП» (вул.Б.Хмельницького,42 м Луцьк, Волинська область,43000).

Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області попереджає операторів ринку, які використовують у виробництві або здійснюють обіг вищезазначеної продукції, про необхідність вилучити її з обігу та у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати про виявлену невідповідність компетентний орган, що передбачено частиною 3 статті 20 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів".

Шановні споживачі! У разі виявлення вказаного харчового продукту, повідомляйте Головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області за тел.: (0342) 511389, 511392 або звертайтесь до територіальних управлінь.

 

 

 

Щодо випадків АЧС в Житомирській області

 

207-ілюстрація- АЧС Відповідно до інформації Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області, в особистому селянському господарстві жителя с. Стара Олександрівка Пулинського району Житомирської області виявили ДНК вірусу африканської чуми свиней.

При дослідженні відібраних проб біоматеріалу Випробувальним центром Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (м. Київ) підтверджено діагноз - африканська чума свиней (звіт про результати дослідження патологічного (біологічного) матеріалу № 014672 п.м./19 від 28.11.2019 р.).

Відбір проб здійснювався в рамках моніторингових досліджень на африканську чуму свиней.

З метою координації дій з локалізації та ліквідації спалаху АЧС  проведено засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісій при райдержадміністрації, рішенням якої затверджено план з ліквідації АЧС, визначено межі епізоотичного осередку, зони захисту та нагляду.

В осередку захворювання вживаються заходи з локалізації та недопущення розповсюдження збудника АЧС.

Суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність із розведення, утримання та обігу свиней рекомендуємо не здійснювати господарські зв’язки із зазначеною територією.

 

 

 

 


Архів новин

Анонси подій

 

 

 

 

 http://ww2.gov.if.ua/data/upload/content/verhovynska/ua/right1/images.jpg

Презентація Верховинського району. Presentation of Verkhovyna district

 

 

 

 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Важливо!

 

Реформа

 

Захистимо Україну разом!

 

 

Для громадськості!

 

 

 

 

 

http://ww2.gov.if.ua/data/upload/public_embed/verhovynska/ua/1676/energoef.jpg

 

http://ww2.gov.if.ua/data/upload/public_embed/verhovynska/ua/1676/baner.jpg

 

http://ww2.gov.if.ua/data/upload/public_embed/verhovynska/ua/1676/fond2.jpg

 

http://ww2.gov.if.ua/data/upload/public_embed/verhovynska/ua/1676/teplo1.gif

 

http://ww2.gov.if.ua/data/upload/public_embed/verhovynska/ua/1676/banner.jpg

 

 

banner

В управлінні соціального захисту населення

 Верховинської районної державної адміністрації

 

 

 

Статистика
Статистика
.
Статистика

Прогноз погоди

Погода в Україні

Лічильник



Розробник: ЗАТ "Софтлайн" © Веб-портал органів державної влади та органів місцевого самоврядування Івано-Франківської області